• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Modeontwerpster Sonia Rykiel op 86-jarige leeftijd overleden

Modeontwerpster Sonia Rykiel op 86-jarige leeftijd overleden

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

De Parijse modeontwerpster Sonia Rykiel is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie laten weten aan het Franse persbureau AFP. De couturier, bekend van haar eigen gelijknamige modehuis en haar lijn Sonia by Sonia Rykiel, leed al enige tijd aan de ziekte van Parkinson.

”Mijn moeder is vanochtend om 05:00 uur in haar huis in Parijs aan de gevolgen van Parkinson overleden,” maakte dochter Nathalie Rykiel bekend aan het AFP. Rykiel leed al bijna twintig jaar aan de ziekte, waarover ze in 2012 het boek genaamd ‘N’Oubliez Pas Que Je Joue’ schreef. Hoewel de ontwerpster er vaak zwak en broos uitzag wanneer ze in het openbaar verscheen, wisten niet veel mensen dat ze aan de ziekte leed. Rykiel heeft het zolang mogelijk verborgen willen houden. “Ik wil mijn pijn niet laten zien. Ik verzette me ertegen, probeerde onzichtbaar te zijn, te doen alsof er niets aan de hand was. Maar het was onmogelijk,” zo schreef ze in haar boek.

Sonia Rykiel op 86-jarige leeftijd overleden aan gevolgen Parkinson

Rykiel, die op 25 mei 1930 in Parijs werd geboren, stond in de modewereld bekend om haar stijl die de bevrijding van de vrouw belichaamde. Zo was ze de eerste ontwerpster die de zoom aan de buitenkant van haar creaties plaatste en vrouwen aanmoedigde geen beha te dragen. Rykiel’s stijl was, zo beschreef ze zelf, ‘casual, maar netjes’.

De ontwerpster, de oudste van vijf dochters, begon op 17-jarige leeftijd met werken in de mode-industrie als etaleur bij een Parijs textielbedrijf. In 1953 trouwde ze met winkeleigenaar Sam Rykiel, met wie ze twee kinderen, Nathalie Rykiel en Jean-Philippe Rykiel, kreeg. Pas in 1962, toen ze tijdens haar zwangerschap niet de juiste truien kon vinden, begon Rykiel echter met ontwerpen. Haar beroemde trui, de ‘Poor Boy Sweater’, werd een wereldwijde hit en haalde in 1967 de cover van Elle Magazine, waarna ze door de Amerikaanse media de ‘Koningin van de knitwear’ werd genoemd.

Rykiel mocht beroemdheden als Audrey Hepburn, Brigitte Bardot en Catherine Deneuve tot haar cliënten rekenen. Daarnaast ontwierp de couturier dameskledingcollecties, waarna ze ook kleding voor heren en kinderen, accessoires en parfums ging maken. De creaties, zo werd gezegd, belichaamden de Franse kunst en waren erg functioneel.

Rykiel’s dochter Nathalie is sinds 1995 CEO en creatief directeur van het modehuis van haar moeder (moet zijn: In 1995 zag Rykiel af van haar rol als creatief directeur bij haar modehuis. Momenteel heeft Julie de Libran er de creatieve leiding. In 2008 hield Sonia Rykiel een speciale modeshow ter ere van het 40-jarige bestaan van het modehuis. Een jaar later kreeg de ontwerpster de Franse Orde van de Légion D’Honneur als erkenning voor haar inzet in de Franse mode-industrie. In dat jaar maakte Rykiel ook een speciale collectie voor H&M.

Beeld: Wikimedia, Nicogenin

SONIA RYKIEL