• Home
  • Nieuws
  • Business
  • MOAM ontvangt groei-injectie van 100.000 euro van AFK

MOAM ontvangt groei-injectie van 100.000 euro van AFK

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Ontwerpcollectief MOAM heeft een tweejarige subsidie ontvangen van Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Het gaat om een bedrag van 50.000 euro per jaar, dat dit jaar en volgend jaar wordt uitgekeerd.

Directeur Martijn Nekoui laat aan FashionUnited weten: “Ik ben zielsblij met de nieuwe subsidie. AFK geeft ons de kans om MOAM te ontwikkelen en verdiepen. ”

“De eerste drie jaar zijn we exceptioneel hard gegroeid en dit bedrag geeft ons de rust en ruimte om even te aarden en nieuwe mogelijkheden te evalueren,” aldus Nekoui. “De bijdrage van AFK is een mooie ondersteuning in de komende twee jaar.”

Het bedrag wordt in het eerste jaar verdeeld; er is 32.000 euro voor de realisatie van het ontwikkelplan en 18.000 euro voor reguliere activiteiten. Het ontwikkelplan houdt in dat MOAM onderzoek gaat doen naar een verdere uitbouw van het merk MOAM. Zo wordt er onder meer gedacht aan ‘Huis MOAM’. Het grootste bedrag zal daarom besteed worden aan de haalbaarheid van dat plan. Het andere bedrag is bedoeld voor de financiering van reguliere initiatieven zoals MOAM Generation en MOAM Collective en samenwerkingen met musea zoals in het verleden het Rijksmuseum, Eye en FOAM.

AFK ziet steeds grotere rol weggelegd voor mode

Niet eerder ontving MOAM zo’n groot bedrag van AFK. Wel kreeg het eerder subsidies van het fonds; een projectsubsidie in 2014 en in maart 2016. Laurien Saraber, waarnemend directeur-bestuurder van AFK, laat aan FashionUnited weten: “Die aanvragen waren toegespitst op het financieren van een eenmalig project dat binnen de duur van een jaar plaatsvindt. De tweejarige subsidie heeft een ander doel: er wordt een geldbedrag aangevraagd voor de ontwikkeling (en daar wil je als fonds financieel dus ruimte voor creëren) én voor het opzetten van meerdere activiteiten/projecten over een duur van twee jaar.”

Van de 40 inzendingen voor een subsidie werden er dit jaar 13 toegekend, waarbij MOAM een van de twee mode gerelateerde partijen was (de andere modische partij was Modestraat, een broedplaats in Amsterdam Noord waar kunstenaars, bewoners en ondernemers uit de buurt samenwerken, red.). “Het doel van deze subsidie is om zoveel mogelijk ruimte te geven aan ontwikkeling, zowel inhoudelijk als in financiële zin. Als een aanvrager op alle aspecten goed kan onderbouwen welk bedrag hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling en activiteiten, dan komen we dat bedrag waar mogelijk volledig tegemoet,” licht Saraber toe.

Mode speelt overigens een kleine rol binnen het toekennen van subsidies door het AFK, maar wel neemt de interesse toe. “Gelukkig speelt mode een steeds grotere rol, daar zijn we heel enthousiast over,” aldus de waarnemend directeur-bestuurder. “Wat we zien is dat we als fonds beter bekend worden bij een nieuwe doelgroep, onder meer door het AFK-talentprogramma ‘3Package Deal’. Via dit programma ondersteunen we jonge ontwerpers als Tess van Zalinge, Liselore Frowijn en Fernanda Fernandes en werken we daarin samen met instellingen in de stad als HTNK, Gerrit Rietveld Academie, MOAM, Fashionweek Nederland en Fashion Council.” In het verleden ondersteunde AFK ook allerlei initiatieven in de mode, onder meer diverse modeshows op uiteenlopende locaties en allerlei multidisciplinaire kunstuitingen waarin mode een rol speelt.

Saraber: “Als fonds kijken we altijd uit naar nog meer mooie aanvragen op mode-gebied: dus hoe meer makers en ontwerpers bekend zijn met de mogelijkheden van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, hoe beter. Het ondersteunen van MOAM als Amsterdams ‘huis’ voor jong fashion talent zal daar zeker bij helpen.”

Beeld: Peter Stigter, MOAM, Tess van Zalinge

MOAM