• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Derde MOAM collectief showt in Krasnapolsky

Derde MOAM collectief showt in Krasnapolsky

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Zet vijf, jonge, getalenteerde ontwerpers bij elkaar en samen zijn ze een super designer. Ontwerpcollectief MOAM (Mode Amsterdam) toonde donderdagavond voor de derde keer een couturecollectie in de vernieuwde Wintertuinzaal van hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Een super designer creëren is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want modeontwerpers worden op de academie opgevoed met ego, zegt Mart Visser die al ruim twintig jaar als zelfstandig couturier werkt. Visser is sinds de start van MOAM in 2014 bij het project betrokken. Hij is een van de tien modeprofessionals die de groep jonge ontwerpers coacht. Onder hen ook Jan Jansen, Jan Taminiau en Fiona Hering. De groep van 2016, die gevormd wordt door alumni Christiaan de Vries (AMFI), Elysanne Schuurman (HKU), Olivier Jehee (KABK), Maartje Janse (ArtEZ) en Nikki Duijst (KABK), noemt hij “buitengewoon volwassen”. “Meewerken aan MOAM is voor mij ook een verrijking. Ik leer van hoe ze kijken en hun materiaalgebruik.”

MOAM collectief zes maanden gefilmd voor documentaire

Iedere ontwerper heeft een eigen beeldtaal en een eigen esthetiek. Daar een samenhangende collectie van maken is complex. “Ik had het op die leeftijd in ieder geval niet gekund,” zegt Visser. Hoe lastig zo’n proces kan zijn, was deze editie van MOAM voor iedereen te volgen. Ontwerpers en coaches werden gedurende het traject van zes maanden gefilmd voor een korte documentaire die in tien delen is uitgezonden via de website van modeblad Vogue. Het zijn echter niet de vijf ontwerpers die het vreselijk oneens zijn, het zijn de mentoren die heel verschillend op hun ideeën reageren. Ook is te zien dat de kritiek soms behoorlijk pittig is. Wat de ene coach voorspelbaar vindt of saai, vindt de ander juist prachtig. Het noopt Mart Visser tot het advies: “Af en toe moet je lak hebben aan de adviseurs en kiezen voor wat jullie zelf mooi vinden als individueel ontwerper en als collectief.”

De samenstelling van de MOAM groep is ieder jaar anders en de collecties zijn dus ook totaal verschillend. Maar er zijn ook overeenkomsten te zien zoals in de vernieuwende vormentaal, het handwerk en de eigenzinnige stoffen en prints gemaakt in samenwerking met het Textiellab in het Tilburgse Textielmuseum. Voor deelneemster Maartje Janse was dat een van de meest memorabele aspecten van het project, vertelt zij. “Textiel is voor mij de basis waar ik vanuit ontwerp en eigen stoffen ontwikkelen een droom. Voor mijn ArtEZ afstudeercollectie kon ik me dat niet permitteren. Dus toen we met MOAM met het Textielmuseum aan de slag konden, was dat voor mij persoonlijk heel belangrijk. Daardoor heb ik nog meer gemerkt hoezeer textiel mij inspireert.” Haar volgende stap is dan ook een textielcursus aan de Waag Academy in Amsterdam. Janse: “Bovendien heb ik bij het TextielLab waardevolle contacten opgedaan, waar ik in mijn toekomstige carrière zeker nog iets aan heb.”

Het is een van de aspecten die voor MOAM bedenker en oprichter Martijn Nekoui van belang waren toen hij het designers collectief in het leven riep. Betaald werk voor jong Nederlands ontwerptalent is schaars. Het MOAM traject biedt leer- en (betaalde) werkervaring en brengt de groep rechtstreeks in contact met grote namen uit de vaderlandse mode industrie. Maar ook de samenwerking tussen de vijf designers onderling is waardevol vertelt Janse. “We hebben van elkaar ook veel geleerd. Hoe anders we werken en hoe verschillend onze opleidingen zijn bijvoorbeeld. Ik denk dat we daar later, als we in het bedrijfsleven met andere designers moeten samenwerken, veel profijt van hebben.” MOAM heeft voor Elysanne Schuurman ook al geresulteerd een betaalde klus bij coach Mart Visser, terwijl hij wekelijks tientallen open sollicitaties ontvangt.

Het resultaat van zes maanden inspanning en intensieve samenwerking werd donderdagavond gepresenteerd. Op de catwalk 25 kleurrijke looks voor mannen en vrouwen. Volumineuze jassen en jurken; broeken en blouses met verschillende lagen en vouwen met brede riemen en gespen voor volume en plooien. Kleren voor verstedelijkte nomaden met grote zakken en tassen die met de drager zijn versmolten.

Vanaf vandaag - vrijdag 14 oktober - is de MOAM 2016 collectie twee weken te bekijken in een expositie in XBank in Amsterdam.
Zondag 30 oktober wordt de documentaire in zijn geheel uitgezonden bij de NPO.

Foto: Peter Stigter

MOAM