• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Modestudenten Babs Servaas en Cathelijne Killian winnen Meester Koetsier Entrepreneur Award met KTCHN

Modestudenten Babs Servaas en Cathelijne Killian winnen Meester Koetsier Entrepreneur Award met KTCHN

PARTNER CONTENT
Door Partner

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Tijdens het business plan project van TMO Fashion Business School – onderdeel van het curriculum dat over ondernemerschap en innovatie gaat - werd het concept KTCHN bedacht. KTCHN is horecatextiel dat wordt gemaakt van productieoverschotten uit de fashion. De externe vakjury die op verzoek van de school alle concepten op haalbaarheid beoordeelt, vond het concept zo uniek en levensvatbaar dat de bedenkers Babs Servaas en Cathelijne Killian besloten om KTCHN verder uit te werken. Dit gebeurt in de Leerlijn Ondernemerschap van TMO. En met succes. Een half jaar later wonnen zij de Meester Koetsier Entrepreneur Award en daarmee een investeringsbedrag van 10.000 euro. Een interview.

Vertel eens iets meer over KTCHN

“Babs: KTCHN is duurzaam horecatextiel gemaakt van productieoverschotten uit de kledingindustrie. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks een kleine 22 miljoen kledingstukken worden verbrand. Super slecht voor het milieu! Vaak zijn het kledingstukken waar helemaal niets mee aan de hand is. KTCHN verzamelt de kledingstukken op kleur – nu alleen nog wit - , daarna worden de fournituren zoals knopen machinaal verwijderd, vervolgens wordt de kleding door de shredder gehaald zodat je geen prints meer ziet, van de vezels wordt garen gesponnen en tot slot wordt het doek geweven.

Het is een duurder productieproces dan reguliere productie maar het is duurzaam. We hebben onderzoek gedaan onder horecaondernemers en daaruit bleek dat zij willen verduurzamen en best bereid zijn meer te willen betalen voor duurzaam horecatextiel.

Met KTCHN spelen we in op de trend biologisch, vegan en duurzaam. Het aantal biologische, vegetarische en veganistische restaurants groeit en er ontstaan steeds meer biologische keurmerken. De KTCHN-lijn bestaat uit servetten en tafellakens. Deze zijn voorzien van het KTCHN label dus het is voor de gast van een horecagelegenheid meteen zichtbaar dat het bedrijf investeert in duurzaam horecatextiel. We geven de horecaondernemer ook de mogelijkheid om over KTCHN te communiceren via bijvoorbeeld de menukaart of de website. En andersom ‘gebruiken’ wij de horecaondernemer als brand ambassadeur van KTCHN.

Hoe zijn jullie begonnen?

Cathelijne: Het idee is ontstaan tijdens het BP5 project. Ik volgde iemand op Instagram die van oude kleding nieuwe items maakt. Door onderzoek kwamen we achter de enorme overproductie. In eerste instantie wilden we van de overschotten nieuwe kleding maken maar dat is niet echt een innovatie. Een medestudent kwam op het idee van horecatextiel. En toen was KTCHN geboren.

In semester 6 hebben we het concept verder uitgewerkt. We hebben ons toen vooral beziggehouden met onderzoek naar de mogelijkheden voor productie, de samenstelling van het product en het assortiment. Van een breed plan hebben we toegewerkt naar focus. Daarom produceren we alleen tafellakens en servetten.

In juni wonnen jullie de Meester Koetsier Entrepreneur Award. Wat vonden jullie daarvan?

Babs: Onverwachts maar daardoor juist heel gaaf. We gingen er best nuchter in. We staan achter ons idee, maar de andere ideeën waren ook heel goed. Het was dus een heel grote verrassing en onwijs leuk om de waardering en complimenten van de vakjury te krijgen. De docenten reageerden ook enthousiast.

v.l.n.r.: Corien Beks (Modint), Peter van der Waals (ondernemer), Twan van der Laar (CCO Humanoid), de winnaressen Babs en Cathelijne, Mariette Hoitink (Meester Koetsier Foundation), Charles Kalhorn (FashionUnited), Gerard Werkhoven (business coach en adviseur).

Wat ga je met de prijs doen?

Cathelijne: We gaan eerst allebei stage lopen omdat we ervaring willen opdoen. Babs gaat stagelopen bij de Bijenkorf en ik bij Colourful Rebel. Na de stage gaan we op ons gemak onderzoeken of KTCHN haalbaar is en of we naar de KvK stappen. Tijdens onze stages willen we wel alvast naar de mogelijkheden gaan kijken zodat we eventueel meteen na stage kunnen beginnen. En we gaan contact zoeken met de juryleden van de Koetsier Award! Zij hebben hun hulp al aangeboden.”

Meer weten over TMO Fashion Business School? Klik dan hier.

Fashionbusiness
HOGESCHOOL
Meesterkoetsier
MODEMANAGEMENT
Partner Content
TMO
TMO FASHION BUSINESS SCHOOL
TMOFBS