• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Modint, EK Retail en INretail slaan handen ineen voor sectoraanpak CSRD

Modint, EK Retail en INretail slaan handen ineen voor sectoraanpak CSRD

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld ter illustratie van de CSRD. Gemaakt met een kunstmatige intelligentie (AI) tool. Credits: FashionUnited

De Corporate Sustainability Reporting Directive: menig bedrijf gaat of heeft er al mee te maken. Onder de Europese regelgeving worden bedrijven verplicht om te rapporteren over de duurzaamheidsprestaties. Brancheorganisaties Modint, EK Retail, INretail en Tuinbranche Nederland hebben de handen ineengeslagen om een brede sectoraanpak op te zetten en daarmee bedrijven te helpen.

Lees ook FashionUnited’s explainer:
Uitgebreid rapporteren over duurzaamheid is of wordt verplicht: dit moet je weten over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

In het samenwerkingsproject doen bedrijven uit de sectoren textiel, schoenen, sport, kampeer, gereedschappen, tuincentrum, tuinmeubelen, hout, keukens, badkamers, vloeren, meubelen, slapen en speelgoed mee. “Samen investeren in middelen zoals kennis, tijd en kosten zorgt voor meer synergie en efficiëntie en levert een betere naleving van de wetgeving op. Zo kunnen bedrijven veel beter focussen op daadwerkelijk maatschappelijke impact maken en vele duizenden euro’s besparen”, aldus de brancheorganisaties. In totaal doen er 28 ondernemingen mee.

“Gezamenlijk zijn, volgens de voorgeschreven CSRD-methodiek, de belangrijkste duurzaamheidsonderwerpen voor de sector bepaald en worden daarna gevalideerd door externe stakeholders. De uitkomst is het brancheformat met onder meer een set aan duurzaamheidsonderwerpen die een sterke basis vormen voor bedrijven om met relatief beperkte tijd en middelen een door de CSRD verplichte bedrijfsspecifieke duurzaamheidsstrategie op te zetten”, aldus het bericht.

Hoewel het huidige project in november tot een einde komt, denken de brancheorganisaties al over vervolgtrajecten. Dit kan betekenen dat sommige van de tools die zijn ontwikkeld tijdens het project publiek toegankelijk zullen worden, maar ook dat er nieuwe projecten worden opgestart waarbij bedrijven zich kunnen aansluiten ter ondersteuning van het CSRD-traject.

CSRD
Duurzaamheid
EK
INRetail
MODINT