• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Première Vision: Dit zijn de trendkleuren voor herfst/winter 2023/2024

Première Vision: Dit zijn de trendkleuren voor herfst/winter 2023/2024

Door Florence Julienne

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Courtesy of Première Vision Paris

De stoffen- en inkoopbeurs Première Vision Paris heeft verschillende trendkleuren voor het herfst-/winterseizoen 2023/2024 gepresenteerd.

Palet met natuurlijke materialen

De ecologische verantwoordelijkheid van de mode-industrie wordt steeds belangrijker. Daarom krijgen ook kwesties rond het verven van stoffen en materialen meer aandacht dan ooit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in dit kleurenpalet de voorkeur wordt gegeven aan "natuurlijke" kleuren en tinten. Het resultaat is een "palet van natuurlijke materialen, dat constant aan verandering onderhevig is door ambachtelijke en experimentele manipulatie. Kleuren die ontstaan door recycling, de afbraak van stoffen en organische fermentatie", aldus het persbericht. Om de "saaie" aanblik van deze natuurlijke tinten te doorbreken, wordt dit kleurenpalet voor herfst/winter 2023/2024 geaccentueerd door nuances die rechtstreeks uit de keuken komen: "tinten van bijna misselijkmakende culinaire ingrediënten, een dubbelzinnige tederheid, en een energieke vitamineboost. Zoete en zoute combinaties die een dubbelzinnige romance creëren met een provocerende zoetheid," luidt de beschrijving.

Beeld: Première Vision Paris

Kleuren: stopverf, zacht blauw, eigeel, melasse, vers vlees en vitamines.

De veelzijdigheid van grijs

In het kader van de energiebesparing berusten esthetische en technische vernieuwingen op een zuinige creatieve aanpak die rijk is aan ideeën en bescheiden in middelen. Dit kleurenpalet wordt sterk gekenmerkt door de samenwerking tussen ambachtelijke virtuositeit en industriële deskundigheid. Voor de kleuren voor herfst/winter 2023-2024 betekent dit een basis neutraliteit waarbij de nadruk ligt op de nuances en veelzijdigheid van grijs: rustige of imponerende grijstinten, met verschillende nuances; groene, warme, metaalachtige matte grijzen; diepe of lichte grijzen. "Een neutraal kleurenschema dat de voor de hand liggende luxe van matigheid illustreert. Een discretie die anonimiteit verheft tot de ultieme originaliteit", aldus de beurs.

Kleuren: klei groen, vloeiende was, verschillende grijstinten, gekreukt wit, levendig zilver.

Dissonante spanningen

Verwijzingen naar de oudheid en het classicisme zijn de inspiratie achter dit kleurenpalet. Relikwieën kunnen vandaag de dag opnieuw geïnterpreteerd worden, en leiden tot bijzondere esthetische fusies. In de kleuren komt dit tot uiting door dissonante spanningen tussen de sterkte van het pigment van de donkere kleuren, de glans van de lichte kleuren en de verfijnde intensiteit van de felle kleuren. Het zijn voortdurende en decadente contrasten die meerdere werkelijkheden weerspiegelen. "Radicalisme, brutaliteit en zinloosheid botsen. Het gaat om ontmoetingen tussen soberheid en brutaliteit, die het classicisme uitdagen om zich te bevrijden van verouderde codes en de ogen te openen voor andere esthetische perspectieven".

Kleuren: Overblijfsel blauw, menthol bubbel, controversieel roze, syrah rood, epiloog groen, radicaal bruin, rood bewijs, blauwe intuïtie, nacht groen, triviaal violet.

Beeld: Première Vision Paris
Dit artikel is eerder verschenen op FashionUnited.FR. Vertaling en bewerking van het Frans naar het Nederlands: Eugenia Melissen Ferrer.

Wil je meer weten over stoffen?
Lees dan het achtergrondstuk: 'Van vezel tot kledingstuk'

Je kunt er meer te weten komen over de constructies van stoffen: weefsels, breisels en non-wovens. Wist je bijvoorbeeld dat de eigenschappen en het uiterlijk van een kledingstuk worden beïnvloed door de manier waarop de stof is gemaakt?

FW23
Kleurentrends
Première Vision
Stoffen
Trends