‘Private-equity partijen vechten om Hunkemöller’
bezig met laden...
Europese bedrijven zijn populair bij investeringsfondsen. Momenteel wordt er door private-equity partijen wel tien tot elf keer de winst neergeteld. En ook voor lingerieketen Hunkemöller, die naar verluidt in de etalage staat, ‘wordt het vechten’. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
In het afgelopen jaar werd er fors meer betaald bij transacties door private equity-firma's, die een belang namen in Nederlandse ondernemingen. Sinds recordjaar 2007 is het bedrag niet zo hoog geweest als nu: 3,1 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC en de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.
Investeerder Bain waarschuwt in het rapport over private-equity voor een overvloed aan geld. Het rapport meldt er geen alternatief meer is in de zoektocht naar rendement, omdat institutionele beleggers steeds meer geld toewijzen aan alternatieve belegginscategorieën. Zo wordt er momenteel tien tot elf keer het EBITDA (bedrijfsresultaat voor aftrek van kosten als rentelasten en belasting); dat prijspeil was nog nooit zo hoog. De overvloed aan goedkoop geld die dit veroorzaakt kan investeerders in private-equity flink pijn gaan doen, schrijft De Financieele Telegraaf.
Eerder deze week werd al bekend dat Hunkemöller in de etalage staat voor een bedrag van 500 miljoen euro. Een geïnteresseerde private equity-koper laat aan de De Financiële Telegraaf weten ‘dat het ook vechten wordt’. De Franse eigenaar Paribas Affaires Industrielles (PAI) heeft de zakenbank JPMorgan ingehuurd voor de overname, meldden ingewijden eerder aan Het Financieele Dagblad.
Meningen over rol van private-equitypartijen zijn verdeeld
De rol van van private-equitypartijen staat al langer ter discussie. Volgende week vindt er een hoorzitting plaats op initiatief van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, schrijft Retailnews. Volgens de PvdA’er is het hoog tijd dat er een einde komt aan de hedgefondsen die ondernemingen als Hema kopen en opzadelen met schulden. Er moet een 'einde van dit sprinkhanengedrag en de excessen rond oer-Hollandse bedrijven’ komen, pleit Nijboer.
Toch zijn er ook partijen die de opmars van private equity een zegen vinden voor het bedrijfsleven. NVP-voorzitter Philip Houben gaat dit binnenkort in de Tweede Kamer uitleggen. Volgens hem worden negatieve voorbeelden als de malaise rond V&D veel te veel opgeblazen. “Vooral de positie in de markt is het probleem, niet de eigendomsstructuur”, zegt hij in Het Financieele Dagblad, verwijzend naar succesverhalen als die van Action en Hans Anders.
In het maartnummer van RetailTrends was de directeur van Action-eigenaar 3i, Boris Kawohl ook positief te spreken over private equity. De oprichters van Action begonnen in 2011 aan hun internationale expansie in buurlanden België en Duitsland en realiseerden zich toen hoe moeilijk het was. “Wij konden toen inspringen met onze kennis en een groot netwerk," zegt Kawohl in het magazine.
Philip Houben, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, wijst er in Het Financieele Dagblad op dat in 2014 meer dan de helft van de koopsom van bedrijven die in ons land werden gekocht, met eigen vermogen is gefinancierd. “Dat was een paar jaar geleden wel anders.” Houben verwijst naar de periode voor de crisis, waarin zestig tot zeventig procent schuld versus veertig tot dertig procent eigen vermogen in zwang raakte.