• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Quiksilver vraagt faillissement aan

Quiksilver vraagt faillissement aan

Door Anne Buis

10 sep. 2015

Business

Het Amerikaanse surfmerk Quiksilver heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf kampt al enige tijd met de gevolgen van veranderend consumentengedrag en de gefaalde overname van het skimerk Rossignol, dat uiteindelijk met verlies werd verkocht. Dat meldt Women’s Wear Daily.

Volgens WWD zou het bedrijf al op zoek zijn geweest naar een koper. De situatie bleek ernstiger dan aanvankelijk gedacht toen Quiksilver eerder deze maand zo’n 80 banen in het hoofdkantoor schrapte, en geruchten van een faillissement opdoemden. Deze geruchten zijn nu door Quiksilver zelf bevestigd.

Oaktree Capital Management en Bank of America willen de financiering in geval van faillissement graag op zich nemen en bieden 175 miljoen dollar, waarbij de schuldenaar eigenaar blijft van het bedrijf. Dit moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse rechtbank. Alle andere kosten zouden ook door Oaktree gefinancierd worden, en alle schulden zouden na afloop omgezet worden in bedrijfsaandelen. Deze regeling - en de faillissementsaanvraag - betreft alleen de Noord Amerikaanse activiteiten. Quiksilver doet het nog goed in Europa en de Azië-Pacific regio, aldus het bedrijf.

Opvallend is dat Oaktree ook bijna 20 procent van de aandelen van Quiksilver’s grootste concurrent Billabong in handen heeft. Er wordt door analisten al gesproken over een mogelijke fusie, maar Quiksilver ontkent.

Faillissement voor Quiksilver

Quiksilver zit al lange tijd in zwaar weer. De toenemende concurrentie van grote ketens als Zara en H&M speelde Quiksilver parten. Al eerder deed het bedrijf enkele merken van de hand, om een betere nichepositie te creëren in de markt. Vorig jaar daalde de omzet met 11 procent, en de Amerikaanse markt zag de omzet zelfs met 16 procent dalen. Volgens Bloomberg draaide het sportmerk in 8 van de afgelopen 10 kwartalen verlies en daalde het bezit van 177 miljoen dollar in begin 2011 naar 48 miljoen dollar in april 2015. De aandelen zijn dit jaar met 77 procent gedaald tot 50 cent.

In juli nam Quiksilver al een herstructureringsadviseur in de arm genomen om een turn around te financieren: Peter J. Solomon Co. Hij kreeg de opdracht om mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuwe koers. Het zou de tweede keer in vijf jaar zijn dat het sportmerk Peter J. Solomon Co om hulp vraagt bij het verkrijgen van voldoende liquide middelen.

Begin dit jaar verving Quiksilver al verschillende personen in de top van het bedrijf. De president van Quiksilver Pierre Agnes werd benoemd tot CEO en volgt Andy Moony op. Greg Healy, president van de APAC regio, werd president van Quiksilver Ing. Bob McKnight, oprichter van het bedrijf en tot oktober haar uitvoerend voorzitter, keerde terug voorzitter. En Thomas Chambolle, de CFO voor de EMEA-regio wordt per 3 april de CFO wereldwijd.

QUIKSILVER