Rechter: ‘Ontslag dochter oprichter door Oilily rechtmatig’
bezig met laden...
Het Nederlandse modehuis Oilily heeft rechtmatig gehandeld toen het Sophie Olsthoorn en haar man Gijs de Kogel, de dochter en schoonzoon van oprichters Willem en Marieke Olsthoorn, afgelopen september ontsloeg. Dat stelde de rechtbank in Alkmaar maandag. Volgens de rechter zou Sophie in het verzet tegen haar en Gijs’ ontslag als leden van Oilily’s management "de grenzen van het aanvaardbare" hebben overschreden.
Daarnaast zou, vanwege de “lawine aan verwijten en beschuldigingen” tegenover algemeen directeur Stephan van Kruisselberge, een basis voor een hernieuwde samenwerking ontbreken, zo blijkt uit het vonnis dat de rechtbank maandag publiceerde.
Rechtbank: “Oilily handelde rechtmatig bij ontslag dochter en schoonzoon”
Een intern familieconflict bij het Nederlandse modehuis Oilily eindigde twee weken geleden in de rechtbank, waar Sophie Olsthoorn en Gijs de Kogel een kort geding aanspanden tegen Oilily, dat wordt vertegenwoordigd door Van Kruisselberge en zijn advocaat. Hoewel de verhoudingen binnen de familie achter het ruim vijftig jaar oude mode- en lifestylemerk al niet best waren, liepen de gemoederen twee maanden geleden nog hoger op toen Sophie en Gijs werden ontslagen als leden van Oilily’s managementteam. Volgens Van Kruisselberge een onvermijdelijke stap, omdat Sophie’s vader Willem Olsthoorn, grootaandeelhouder van Oilily, de verliezen die het bedrijf sinds 2013 lijdt niet meer wil financieren.
In een kort geding vorderde de advocaat van Sophie en haar man Gijs twee weken geleden dat haar cliënten zouden mogen terugkeren naar hun werkplek en dat het ontslag ongedaan zou worden gemaakt. Daarnaast eiste ze dat de verhoudingen binnen het familiebedrijf zouden terugkeren naar die van twee jaar geleden.
Rechter stelt eisers Sophie Olsthoorn en Gijs de Kogel ongelijk
De rechtbank stelt Sophie en Gijs nu op alle punten ongelijk. Zo hebben de twee “de grenzen van het aanvaardbare overschreden”, stelt de rechter, onder andere doordat Sophie in haar verzet tegen het ontslag zou hebben geweigerd het kantoor van Van Kruisselberge te verlaten. Dat Sophie daarop per direct op non-actief werd gezet, is volgens de rechtbank gerechtvaardigd, hoewel Sophie’s advocaat verdedigt dat “ontslagen worden door je eigen vader, ook al komt dat uit de mond van de directeur, bepaald geen pretje is. Dat ze niet direct naar huis is gegaan maar wilde weten hoe het zat, is goed in te denken.”
Daarnaast is de rechter van mening dat Willem Olsthoorn in zijn recht stond om over te gaan tot een herstructurering. Die reorganisatie, waarbij Sophie en haar man Gijs hun baan kwijtraakten, was gericht op het financieel gezonder maken van Oilily en kan volgens de rechtbank niet worden gezien als een onrechtmatigheid tegenover de eisers.
”De rechter heeft een heldere uitspraak gedaan en daar willen we het bij Oilily bij laten,” laat Van Kruisselberge weten tegenover FashionUnited, eraan toevoegend dat “Oilily het merk Oilily gewoon blijft voeren.”
Oilily werd in 1963 door Willem en Marieke Olsthoorn opgericht als kinderkledingmerk. In 2003 werd het Nederlandse modehuis verkocht aan ABN Amro Participaties en investeerder H2 Equity Partners. Nadat het bedrijf in 2009 failliet ging, kreeg de familie Olsthoorn de merknaam in mei van dat jaar weer in handen. Oilily nam in februari 2014 Van Kruisselberge als nieuwe CEO aan en Henk Gowie als creatief directeur. Het merk verkoopt dames- en kinderkleding, accessoires als sjaals en tassen en een home-collectie met onder meer behang, interieurartikelen en stationary. Oilily heeft geen eigen winkels, maar wordt via de webshop en wereldwijd in zo’n 5.000 verkooppunten verkocht.
Beeld: Oilily Facebook