• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Recordomzet én nettoverlies van ruim 232 miljoen voor Hema in 2018

Recordomzet én nettoverlies van ruim 232 miljoen voor Hema in 2018

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Business

“2018 was een bijzonder jaar,” aldus Hema CEO Tjeerd Jegen in het jaarverslag van de warenhuisketen. 2018 was het jaar waarin Hema naarstig op zoek ging naar een overnamekandidaat. In oktober kwam dan ook het verlossende woord: Ramphastos Investments nam de keten over van Lion Capital. In het jaar heeft het bedrijf een recordomzet behaald maar bleef het onderaan de streep toch rood met een nettoverlies van 232,9 miljoen euro.

Bij Hema steeg in 2018 de netto omzet met 2,8 procent naar 1,2 miljard euro. Door een afschrijving op de goodwill kwam het netto verlies neer op 232,9 miljoen euro, aldus het bedrijf in het verslag. “Deze goodwill werd geactiveerd ten tijde van de overname in 2007 [door Lion Capital, red.] en de afschrijving is grotendeels het gevolg van de verkoop van de onderneming in 2018.” Het bedrijf meldt dat zonder de afschrijving het netto verlies verbeterde met 24,3 miljoen en nog maar op 6,6 miljoen uitkwam.

Like-for-like omzet nam af met 2,8 procent vanwege het uitzonderlijke warme weer in Noord-Europa, sociale onrust in Frankrijk en de overgang naar een nieuw e-commerce platform en distributiecentrum voor online bestellingen.

“Door onze groeistrategie staat Hema er vandaag de dag een stuk sterker voor dan enkele jaren geleden,” aldus CEO Jegen in het verslag. “Ook de hernieuwde afspraken en verbeterde relatie met onze franchisenemers hebben daaraan bijgedragen. De overname van Hema door Ramphastos Investments heeft Hema weer nieuw elan en een nieuw perspectief gegeven. Samen met onze nieuwe eigenaar hebben we onze strategie in de afgelopen periode aangescherpt. Zo gaan we volop investeren in nieuw assortiment, onze thuismarkten en gaan we groeien met behulp van partners. Hiermee hebben we het fundament gelegd voor verdere groei van Hema.

Nieuwe details over strategie Hema na overname

Het jaarverslag staat bol van details over de nieuwe strategie van Hema. Enkele dingen vallen hierin op. Zo worden de strategische opties voor de toekomst van de Hema bakkerijen onderzocht. “Bij een eventuele verkoop zullen de opbrengsten worden aangewend voor het verder terugbrengen van de schulden.” Hema past ook de strategie in het buitenland aan en gaat hier voornamelijk groeien met masterfranchise-partners en voor het eerst in de geschiedenis van het merk gaat Hema producten verkopen via derden. “Dit is ingegeven door de onderscheidende kracht van het Hema-merk en het veranderende koopgedrag van de consument. Hema wil dat haar producten altijd en overal beschikbaar zijn voor alle klanten.” Op deze manier wil Hema een internationaal merk worden en voegt het ‘Amsterdam’ aan haar merknaam in het buitenland.

Doordat de groeistrategie in het buitenland een lager investeringsniveau krijgt kan Hema meer investeren in thuismarkten Nederland en België, aldus het verslag. “Zo gaat Hema haar grote winkels en restaurants in Nederland vernieuwen in lijn met de internationale winkelformule. Verder gaat Hema na de zomer drie grote winkels ombouwen tot flagshipstores in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Ook de onlangs aangekondigde pilot met Albert Heijn past in de strategie van Hema om haar positie in de thuismarkten te versterken.

Beeld: Hema newsroom

HEMA
Ramphastos Investments
Scroll down to read more