ING Bank moet driehonderdduizend euro schadevergoeding betalen aan de Nederlandse en Europese divisie van Foot Locker omdat de bank volgens de rechter niet heeft ingegrepen toen de winkelketen voor 1,8 miljoen euro werd opgelicht. Dat melden diverse media.

De retailer was in de veronderstelling dat het betalingen deed aan koeriersbedrijf UPS, maar het geld ging naar een bedrijfje met de naam Ups Consultancy. Ups Consultancy is eind 2014 opgericht als eenmanszaak voor ‘studiebegeleiding, vorming en onderwijs’. Bij het openen van de rekening heeft de 25-jarige man achter het bedrijfje een geschat inkomen ingevuld van minder dan duizend euro per maand.

Foot Locker dacht eind 2014 een factuur van koeriersdienst UPS te ontvangen met daarop een sticker met het 'nieuwe' rekeningnummer. Dat was het ING rekeningnummer van Ups Consultancy. Het retailbedrijf betaalde braaf en het geld werd direct doorgesluisd naar rekeningen in het buitenland.

De rechter acht de bank verantwoordelijk omdat geen onderzoek is ingesteld toen in januari en februari 2015 tonnen op een rekening binnen kwamen waar minder dan duizend euro per maand op werd verwacht. Geld dat bovendien direct weer werd overgeboekt.

Maar de bank is niet geheel aansprakelijk volgens de rechter. Ook Foot Locker had adequate maatregelen moeten treffen om fraude tegen te gaan en het nieuwe rekeningnummer te controleren.