Shein’s retourzendingen reizen de wereld rond, ondanks beloftes dat niet te doen
bezig met laden...
Goedkope kledingstukken die altijd aansluiten op de laatste trends; Shein weet met zijn ultra fast fashion hoog te scoren bij consumenten. Het gemak waarmee producten in grote hoeveelheden worden besteld, brengt echter een schaduwzijde met zich mee: retourzendingen. Maar wat gebeurt er met de geretourneerde Shein-kleding? Het Zweedse dagblad Aftonbladet zocht het uit.
Aftonbladet kocht vijf willekeurige artikelen bij Shein; een jas voor kinderen, blauwe jurk met luipaardprint, Manfinity-jas met bloemenprint, jurk met camouflage patroon en bordeauxrode tas. Journalisten van het Zweedse dagblad voorzagen ieder product van een airtag en retourneerden de producten. De journalisten volgden ieder kledingstuk tot hun eindbestemming met één brandende vraag in het achterhoofd: Houdt Shein zich aan de belofte dat retourzendingen niet heel de wereld over hoeven te reizen?
Na maanden van onderzoek blijken drie van de vijf Shein-producten in ieder geval de belofte te breken. Toen Aftonbladet de items retour zenden vanuit Zweden, belandden deze eerst in een logistiek centrum in Polen. De bordeauxrode tas vervolgde haar weg naar België en een van de jurken werd naar een andere stad in Polen gebracht. Het Zweedse dagblad concludeert dat deze items een nieuwe eigenaar hebben gevonden.
De andere jurk, Manfinity-jas en kinderjas verdwijnen daarentegen uit Shein’s aanbod en kunnen niet meer opnieuw worden gekocht door consumenten. De producten vervolgen hun weg naar Turijn - waar de kledingstukken terechtkomen bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in het opkopen van onverkochte retourzendingen. Meestal worden onverkochte goederen gemengd in zakken die in bulk worden verkocht, schrijft Aftonbladet. Drie weken later verlieten de kledingstukken een containerhaven bij de Italiaanse havenstad Genua en kwamen ze achttien dagen later aan in Elizabeth (New York, Amerika). Dit is echter niet de eindbestemming: De jurk, Manfinity-jas en kinderjas vinden hun eindstation in het Chileense Iquique. Drie van de vijf producten legden zo’n 2.988 kilometer af naar een eindbestemming waar verbranding de realiteit wordt.
FashionUnited vroeg Shein om uitleg over de bevindingen van het onderzoek en deelt een statement dat overeenkomt met een verklaring die ook werd gedeeld met Aftonbladet. “Geretourneerde artikelen van Shein ondergaan een reeks strenge kwaliteitscontroles (QC). Zodra ze door het QC-proces zijn, worden deze artikelen weer aan de voorraad toegevoegd en doorverkocht. In Europa wordt ongeveer 90 procent van onze retourzendingen opnieuw verpakt en toegevoegd aan ons voorraadsysteem voor verkoop aan onze klanten. Shein heeft ook initiatieven genomen om artikelen te beheren die niet door de QC komen. In een minderheid van de gevallen waarin geretourneerde artikelen niet door onze kwaliteitscontroles komen en niet geschikt zijn voor wederverkoop, werken we samen met externe leveranciers om de artikelen te verwerken in overeenstemming met de industriepraktijken. We onderzoeken deze zaak.”
Het Zweedse dagblad onderzocht eerder al welke bestemming retourzendingen van H&M kregen. Uit dat onderzoek bleek een deel verbrand te worden, een deel op stortplaatsen te belanden en weer een ander deel zou na duizenden kilometers te hebben afgelegd, belanden op tweedehandsmarkten in het Zuiden. Maar omdat steeds minder van de kleding die op deze manier wordt verscheept geschikt is voor wederverkoop vanwege de slechte kwaliteit, belandt het wederom op vuilnisbelten, alleen niet voor onze deur, maar ver weg: in Chilli, bijvoorbeeld.
Dit artikel is na publicatie aangepast op 16 januari om 12:15 uur aan de hand van een statement dat Shein desgevraagd deelde met FashionUnited.