• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Stills Atelier sluit haar deuren

Stills Atelier sluit haar deuren

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het einde voor Stills Atelier is nabij: de rechtbank van Amsterdam heeft deze week het faillissement uitgesproken over het label. In de weken voor het faillissement is er gezocht naar een nieuwe partij voor een doorstart, maar dat is niet gelukt. Dat heeft het modebedrijf bekend gemaakt.

Het faillissement is uitgesproken over Stills Atelier BV. Stills Atelier heeft ruim 100 verkooppunten in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Wies Janssen-van Kesteren van FortAdvocaten Amsterdam is aangesteld als curator.

Janssen-van Kesteren stelt dat het bestuur van Stills Atelier zelf het faillissement heeft aangevraagd. "Er was sprake van een niet oplosbare verlieslatende situatie," licht de curator aan FashionUnited toe. "Stills Atelier heeft de afgelopen tijd veel partijen benaderd voor een doorstart." Of het gaat lukken om een doorstart te realiseren is lastig in te schatten. Volgens de curator kampt Stills Atelier met een omvangprobleem. "Voor grote ketens is drie brand stores te klein, terwijl zo'n aantal voor een kleine partij juist net weer te groot is. Stills Atelier zit eigenlijk net tussen twee situaties in," vertelt ze. Toch sluit ze niet uit dat er alsnog een doorstart gerealiseerd kan worden. "Het is afwachten welke partijen nog gaan bellen, een doorstart kan zeker wel."

De brand stores in Amsterdam, Den Haag en Antwerpen blijven voorlopig geopend. "De winkels blijven in ieder geval nog 2 weken open en langer als dat mogelijk is. Er liggen nog grote voorraden, die zullen met veel kortingen verkocht worden," aldus Janssen-van Kesteren.

Stills Atelier heeft 19 medewerkers. "Er zijn 15 mensen werkzaam in Nederland, en 4 mensen in België, licht de curator toe. Ook zijn er nog een aantal mensen die via de payroll betaald worden. De komende zes weken zal het UWV het salaris van de Nederlandse medewerkers betalen.

Volgens Stills Atelier zelf heeft het bedrijf ‘te lijden onder de druk van het huidige economische klimaat’. Het management laat in een verklaring weten: “We zijn enorm teleurgesteld dit nieuws te moeten brengen. De afgelopen weken is er tevergeefs gezocht naar een nieuw onderkomen voor het label. We zijn zowel onze medewerkers, als onze leveranciers en retailers dankbaar voor de jarenlange samenwerking.” De curator benadrukt dat de leveranciers nog vlak voor het faillissement zijn doorbetaald.

Faillissement voor Stills Atelier

Damesmodemerk Stills was voorheen onderdeel van de Veldhoven Group. Het label ontstond in 1993 toen modeontwerper Frits Klarenbeek (Soap Studio) vertrok bij de Veldhoven Group en het designteam achterbleef. Martin Tramper heeft sinds voorjaar 2010 samen met hoofdontwerpster Korrie Vulkers de creatieve leiding van Stills. Sinds januari 2014 is Stills zelfstandig verder gegaan, volgens Martijn Veldhoven -eigenaar van de Veldhoven Group- verdiende het merk ‘een eigen supply chain. "We laten ze gaan, zodat ze kunnen groeien," zei hij toen. De familie Veldhoven bleef echter wel eigenaar van het merk en Martin Tramper bleef design manager. Veldhoven Group wilde geen commentaar geven op het faillissement.

De eerste flagship store van Stills werd in 2008 geopend in Antwerpen, gevolgd door een flagship store in Amsterdam in 2011. De nieuwe winkel in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam is volgens design manager Martin Tramper een uitstekend visitekaartje voor het Nederlandse merk. "De winkel moet een rustpunt zijn in de hectiek van de stad, maar we wilden ook het vakmanschap laten zien dat ten grondslag ligt aan de collecties.” Plannen voor veel meer eigen winkels waren er toen niet. "We zijn geen retailmerk, de focus ligt op wholesale. En we zoeken het eerder in verdieping bij bestaande klanten dan dat we er fors meer klanten bij willen," zegt Tramper destijds. Uiteindelijk kwam er nog een winkel bij in Den Haag. In 2014 werd de winkel gelanceerd als pop-up store, maar per 1 september 2015 werd het een permanente vestiging. De naam was inmiddels omgedoopt in Stills Atelier.

Beeld: Stills Atelier

Stills
stills atelier