• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Textielinzameling loopt terug bij kringloopwinkels vanwege slechte kwaliteit

Textielinzameling loopt terug bij kringloopwinkels vanwege slechte kwaliteit

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld ter illustratie. Bruikbaar textiel wordt uitgesorteerd bij Sympany. Credits: Sympany, via Vodde

De textielinzameling bij kringloopwinkels loopt terug, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Monitor Kringloop Nederland 2023. En dat komt door de slechte kwaliteit van fast fashion.

Rachel Heijne, voorzitter van Kringloop Nederland, deelt met NOS dat ze een verband ziet met de verslechtering van de kwaliteit van textiel: “We zien dat de kwaliteit echt slecht is. Het is kleding die na een paar keer wassen kapot gaat. Die kun je niet in de kringloop verkopen.”

Er wordt minder textiel ingeleverd, maar kleding heeft nog steeds een aandeel van 27 procent in de omzet van kringloopwinkels. Dit aandeel ligt iets lager dan een jaar eerder.

Exclusief textiel weet men kringlooporganisaties wél beter te vinden. Zo zamelt een kringloopwinkel gemiddeld 784.907 kilo aan spullen in, wat meer dan ooit is sinds 2017. Zo werden er meer meubels en elektrische apparaten ingenomen. Een grote groep mensen weet de kringloop dan ook te vinden voor zowel het brengen van spullen als voor het kopen ervan, aldus Heijne in het persbericht.

Doordat de inzameling van kringloopwinkels algemeen groeit, wordt er in 2023 meer hergebruikt. Het hergebruik van spullen groeit van 48 naar 56 procent. Hierdoor belandde drie procent minder goederen bij het restafval.

Fast fashion
Kringloop
Tweedehands