• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Tweede Kamer onderzoekt toch uitstel voor ondernemers bij zero-emissiezones in binnensteden

Tweede Kamer onderzoekt toch uitstel voor ondernemers bij zero-emissiezones in binnensteden

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: PostNL

Ondernemers moeten voorlopig worden uitgezonderd bij de invoering van zero-emissiezones in binnensteden, dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. De VVD deed een voorstel voor een landelijke uitzondering tot 2029 en dat werd gesteund door de PVV, BBB, SGP, FvD, Denk en JA21, schrijft de NOS. En dat zorgt voor verwarring, want het kabinet verzette zich toch niet langer tegen emissievrije binnensteden?

Vanaf 1 januari 2025 stellen veertien Nederlandse steden zero-emissiezones in. Ondernemers zijn daar de dupe van, zeggen ze, want de kosten voor een elektrische bedrijfsauto zijn te hoog. Kabinet-Schoof wil dat de regels van alle gemeenten hetzelfde worden en de komst van de emissievrije zones vier jaar uitstellen om binnensteden voor ondernemers bereikbaar te houden.

In het hoofdlijnenakkoord staat dat er kan worden gekeken naar mogelijkheden voor uitstel van de zero-emissiezones. Eerder deze maand liet de Tweede Kamer weten zich niet langer te verzetten tegen de uitstootvrije zones, omdat gemeenten in hun recht staan deze maatregel uit te voeren.

Toch lijkt de Tweede Kamer weer bezwaar te willen maken. De meerderheid van politieke partijen wil nu dat er voor 1 november een plan komt waarbij ondernemers uitstel kunnen krijgen. Het zijn vooral rechtse partijen die hiervoor openstaan. Linkse partijen staan vrijwel niet open voor uitstel of uitzondering voor ondernemers. Zij vinden dat ondernemers tijd genoeg hebben gehad zich voor te bereiden op de uitstootvrije zones, omdat er ‘al tien jaar over wordt gepraat’.

Lees ook:
Zero-Emissiezones: Grote steden zetten door ondanks politieke onzekerheid
Binnenstad
Duurzaamheid
transport
Wetgeving
zero-emissiezones
ZE-zones