• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Uitstel van betaling V&D: 7 nieuwe feiten

Uitstel van betaling V&D: 7 nieuwe feiten

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Business

Hoe staat het er nu voor bij V&D? Na het nieuws over de uitstel van betaling was er veel te doen over de mogelijke doorstart, gevolgen voor het beeld in de winkelstraat, de toekomst van de retail en de ongeldige cadeaubonnen. FashionUnited zet de nieuwste feiten over de financiële situatie van V&D op een rij.

1. Sun Capital had nog 12 miljoen euro zullen storten

Tot vorige week was er geen enkele reden om aan te nemen dat Sun Capital de stekker eruit zou trekken. Er was nog 12 miljoen euro nodig om de jaarrekening van V&D af te sluiten, en die had eigenaar Sun Capital ook toegezegd, vertelt OR-voorzitter Martin Oudejans aan het Algemeen Dagblad. Volgens hem zou de totale achterstand uitkomen op 35 miljoen euro, en Sun Capital zou nog 50 miljoen euro moeten bijstorten, waarbij de verliezen dan zouden oplopen tot 250 miljoen euro. De OR was overvallen door de beslissing van Sun Capital, zegt Oudejans. V&D had eerder failliet kunnen gaan, erkent hij, maar door het uitkopen van de banken leek het erop alsof er twee jaar respijt was om het warenhuis weer op de rit te krijgen.

2. Bewindvoerders gaan binnenkort in gesprek met geïnteresseerde partijen

Binnenkort gaan bewindvoerders Hanneke de Coninck en Kees van de Meent in gesprek met geïnteresseerde partijen. Na de uitstel van de betaling meldden zich tientallen geïnteresseerden. “De bewindvoerders bestuderen nu voorstellen,” zegt een zegsman tegen Nu.nl. Later deze week zullen ze met CEO John van der Ent de beste mogelijkheden bespreken. De bewindvoerders verwachten dat er in januari meer duidelijk wordt over de toekomst van V&D.

3. La Place zou ook apart verkocht kunnen worden

Vooralsnog liggen alle opties voor een doorstart nog open. Volgens het Algemeen Dagblad zou restaurantketen La Place apart verkocht worden. Door de verkoop van 50 losse vestigingen zou Sun Capital, de eigenaar van V&D, een deel van de investeringen veilig willen stellen. Een woordvoerder laat echter aan Nu.nl weten: “ Sun Capital en/of andere schuldeisers kunnen geen onderdelen van V&D of La Place verkopen, omdat het bedrijf in surseance van betaling is." Volgens het Algemeen Dagblad stuurt Sun Capital al aan op een verkoop van La Place. De directie van het warenhuis wil V&D en La Place juist samen houden. Volgens John van de Ent versterken de formules elkaar juist. Mocht La Place los verkocht worden, dan zouden 5.000 van de 10.000 medewerkers hun baan behouden.

4. Vakbonden: Ontslagen medewerkers kunnen fluiten naar exitpremie

De 400 medewerkers die in de herfst van 2015 hun baan verloren, krijgen waarschijnlijk geen ontslag vergoeding. Dat hebben vakbonden gezegd tegen RTL Z.

De ontslagronde volgde in juli na langdurige onderhandelingen over een loonkostenverlaging met de vakbonden, waar zelfs een rechtszaak aan te pas kwam. Uiteindelijk werd het een ontslagronde, waarbij 400 medewerkers moesten vertrekken bij het warenhuis. In september werd er bekend welke medewerkers hun baan kwijtraakten, ook alle hoofdverkopers van het warenhuis hoorden dat ze boventallig waren. V&D sloot met alle betrokken medewerkers overeenkomsten over hun vertrekpremie, maar degenen die nog niets betaald hebben gekregen -omdat ze bijvoorbeeld nog langer doorwerkten- zullen deze waarschijnlijk ook niet meer krijgen. Voor de 100 man die op het hoofdkantoor werkten en hun baan verloren, stond er zo’n 10 miljoen euro klaar als ontslagvergoeding.

"De afspraken uit het sociale plan staan waarschijnlijk op losse schroeven,” zegt Niels Suijker van vakbond FNV tegen RTL Z. Volgens hem moeten de medewerkers er ‘ernstig rekening mee houden dat ze dat bedrag mislopen.” De vakbonden gaan maandagmiddag met de bewindvoerders van V&D om tafel, en zullen dan op de hoogte worden gebracht van de stand van zaken.

5. Schuldeisers krijgen waarschijnlijk ook niets terug

Naast de ontslagen medewerkers hoeven schuldeisers waarschijnlijk ook niet te rekenen op een aflossing van de schulden. Volgens RTL Z heeft eigenaar Sun Capital veel waardevolle bezittingen van het warenhuis en La Place als onderpand.

6. V&D loopt zelf de huurkorting mis

In het huurakkoord dat eerder dit jaar is gesloten, is afgesproken dat verhuurders de huurkorting voor zeker 62 winkels later zouden betalen. Het gaat om 25 miljoen euro, oftewel 30 procent van de totale huur. Maar nu staat het bedrag nog op de rekeningen van de verhuurders, en bij een faillissement krijgt V&D dit geld niet meer terug.

7. Cadeaubonnen V&D worden verhandeld

Hoewel het warenhuis de cadeaukaarten niet mee aanneemt, wordt er momenteel levendig in gehandeld. De bonnen worden met kortingen gevraagd en aangeboden, en ook andere retailers accepteren de bonnen. Zo krijgen klanten van Morselt Mode in Twente 20 euro korting met een cadeaukaart bij een aankoop van 50 euro. Bij Sans Kleding in Rijssen kunnen bonnen worden ingewisseld als de klant het dubbele bedrag van de bon afrekent. In Groningen krijgen klanten bij een mutsenverkoper 50 procent korting als er een V&D cadeaubon wordt ingeleverd. Blijken de bonnen achteraf nog waarde te hebben, zal hij de opbrengst aan een goed doel schenken, en anders neemt hij zijn verlies, meldt de retailer aan de Volkskrant.

De retailers hopen met de bonnen klanten te lokken of hun naamsbekendheid te vergroten. Er wordt overigens door de bewindvoerders aan een oplossing gewerkt waarbij de bonnen alsnog kunnen worden ingeleverd.

V&D