• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Uitstel van betaling voor McGregor Fashion Group

Uitstel van betaling voor McGregor Fashion Group

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

McGregor Fashion Group verkeert in financiële problemen. Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd en verkregen. Dat heeft het Nederlandse bedrijf bekendgemaakt.

"Uitstel van betaling is uitsluitend van toepassing op de houdstermaatschappij, McGregor Fashion Group Holding BV, en het onderdeel Adam Brandstores, een keten die ruim 50 winkels heeft. Voor de andere vennootschappen van de groep is geen surseance aangevraagd, noch verleend," laat Edwin van Wijk, woordvoerder van McGregor Fashion Group aan FashionUnited weten.

Alle winkels van verschillende merken die onder de McGregor Fashion Group vallen zijn nog geopend, evenals de webwinkel. Mark van Zanten is aangesteld als bewindvoerder en hij onderzoekt nu de mogelijke opties. Zo zou het bedrijf een doorstart kunnen maken, maar ook als geheel of in delen verkocht kunnen worden. McGregor Fashion Group heeft 150 eigen winkels, waarvan 80 in de Benelux. De kleding is ook verkrijgbaar in 200 shop-in-shops en 3.000 multibrand stores. Er zijn 1.200 mensen werkzaam bij het bedrijf.

McGregor Fashion Group vraagt uitstel van betaling

In april stapte mede-oprichter en topman Jeroen Schothorst op bij McGregor Fashion Group; hij werd opgevolgd door Armin Broger. Naast Schothorst heeft ook mede-oprichter Ben Kolff zich teruggetrokken uit de directie.

In december maakte het modebedrijf nog bekend eindelijk de schuld te hebben afgelost. De vier aandeelhouders die de schuld hebben afgelost waren zakenbank NIBC, Marcel Boekhoorn, commercieel directeur van McGregor Ben Kolff en CEO Jeroen Schothorst zelf. Alle vier hebben ze een kwart van het belang van de McGregor Fashion Group.

Met een schuldenvrij bedrijf zou het ondernemerschap flink veranderen, zei Schothorst. "De schuldpositie werkte beknellend. Dan ga je toch anders ondernemen. Voorzichtiger,” aldus de CEO. Vanaf december werd er meer geïnvesteerd in ICT, logistiek en marketing, omdat de kasstroom niet meer nodig was voor de rente. Daarnaast wilde McGregor zich focussen op de uitbreiding van Gaastra-winkels. "Duitsland en Spanje zijn verder belangrijke groeimarkten", zei financieel directeur Hans Platschorre destijds in het Financieele Dagblad.

Voormalig CEO Schothorst waarschuwde al wel dat de Nederlandse markt te sterk vertegenwoordigd was, omdat steeds meer klanten online winkelden. Hij liet in december nog weten zich te focussen op groei in het buitenland en e-commerce. Eind 2015 zei McGregor een omzet van 235 miljoen euro op jaarbasis te rekenen, met een bedrijfswinst van 10 miljoen euro.

McGregor is opgericht in 1993, maar een aantal merken onder de modegroep bestaan al langer. Het merk McGregor werd opgericht in 1921 door de Schotse emigrant David Doniger in New York. Doniger was een nazaat van de Schotse McGregor Clan en gebruikte de patronen van de Schotse tartans voor zijn caps. Het concept sloeg aan en werd steeds verder uitgebreid. In de jaren vijftig en zestig groeide het merk uit tot een marktleider in de Amerikaanse sportmodemarkt. In 1993 werd de McGregor Fashion Group opgericht toen het merk de Europese distributierechten verwierf. Vier jaar later werden de eigendomsrechten van het merk gekocht, met uitzondering van Azië. Tot 2006 was McGregor Fashion Group beursgenoteerd.

Beeld: Facebook McGregor Fashion

McGregor Fashion Group