• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Update V&D: bewindvoerders hebben meer tijd nodig vanwege de vele schuldeisers

Update V&D: bewindvoerders hebben meer tijd nodig vanwege de vele schuldeisers

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Pas in de loop van januari wordt duidelijk of er een doorstart komt voor V&D. Volgens ingewijden wilden de bewindvoerders eigenlijk deze week al drie tot vijf mogelijkheden presenteren, maar dat is uitgesteld. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens bronnen is er een ‘peloton accountants die momenteel de boeken doorspit en vorderingen in kaart brengt’. “Ze proberen de kluwen tussen V&D en La Place te ontwarren, zodat duidelijk is wie bij een eventueel faillissement straks als eerste wordt betaald," zegt een medewerker van het V&D-hoofdkantoor tegen de krant. Overigens betekent de uitstel van mogelijkheden niet dat het warenhuis ook pas later failliet kan gaan, dat kan nog steeds ieder moment gebeuren.

Inmiddels hebben zich al tientallen leveranciers gemeld bij V&D met vorderingen. Het warenhuis heeft in een brief aan de leveranciers laten weten dat ze ondanks telefonisch contact met alle 1.800 betrokken leveranciers veel vragen en claims hebben gekregen. Het kost ‘enige tijd’ om dat af te handelen, zeggen de bewindvoerders. Voor vragen kunnen leveranciers ook terecht bij een speciaal mailadres. Veel leveranciers maken zich zorgen over de betaling, vanwege de ‘afkoelingsperiode’, waarin V&D de rekeningen niet hoeft te betalen maar de winkels wel open blijven. Modint liet deze week weten dat de modemerken geen lentecollecties meer aan het warenhuis leveren. Volgens Derk van Geel, advocaat van een aantal leveranciers, ‘wordt leveranciers de pas afgesneden’.

Eigenaar Sun Capital was voor de uitstel van betaling van plan om de pandeigenaren een bijdrage van 85 miljoen euro te vragen. Dat blijkt uit het verslag van de laatste vergadering van de raad van commissarissen, dat in handen is van het Financieele Dagblad.

Met het geld zou het nieuwe tekort door de slecht verkopende collectie in november en december opgevangen worden. Het is opmerkelijk, want dit jaar waren er diverse rechtszaken met pandeigenaren, die niets wilden weten van huurverlaging. Het plan van Sun Capital stuitte bij de top van V&D op veel weerstand, zo dreigden commissarissen Jacob de Jonge en Bart van den Meiracker op te stappen als Sun Capital het plan zou uitvoeren in plaats van uitstel van betaling aanvragen. Het zou immers teveel tijd hebben gekost om alle pandeigenaren weer om tafel te krijgen, daarnaast zou het plan ongetwijfeld uitlekken naar de pers en voor een zeer slechte verstandhouding met de verhuurders hebben gezorgd. Het plan zou V&D direct in de afgrond storten, stelden de commissarissen. Samen met het management en de advocaat van V&D wisten ze Sun Capital te weerhouden van het plan.


V&D