• Home
  • Nieuws
  • Business
  • V&D-winkels blijven maandag en dinsdag gesloten

V&D-winkels blijven maandag en dinsdag gesloten

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

De curatoren van V&D hebben drie dagen uitstel gevraagd voor de onderhandelingen over een overname of doorstart van het warenhuis. De winkels van het warenhuis blijven maandag en dinsdag gesloten, om de winkel voorraden te inventariseren.

Update: De winkels van V&D blijven nog minstens anderhalve maand gesloten. Lees het hier.

Het afgelopen weekend is druk onderhandeld over een mogelijke doorstart. “Hierbij is goede vooruitgang gerealiseerd, maar uiteindelijk hebben de curatoren moeten constateren dat de zeer complexe ‘puzzel’ op dit moment nog niet kan worden gelegd,” stelt V&D in een persbericht. “De curatoren hebben de vastgoedverhuurders een verlenging van 72 uur voorgesteld om door te kunnen spreken met alle betrokken partijen. Ze hopen alsnog een oplossing te bereiken.”

"Er moet nog het een en ander gebeuren," aldus de woordvoerder van V&D tegen Nu.nl. Zo moeten er 'aan de bankenkant' nog zaken opgelost worden. De warenhuizen van V&D blijven vandaag en morgen gesloten voor publiek om de winkelvoorraden te inventariseren. Of ze weer open gaan hangt af van de uitkomst van de onderhandelingen en of er een doorstart wordt gemaakt.

Eigenlijk zou het vandaag d-day zijn voor het warenhuis. De curatoren hadden een deadline gesteld en wilden op maandag voor 12 uur met een oplossing komen. Dat is ook nodig, omdat het personeel van V&D maar zes weken wordt doorbetaald door het UWV. Woensdag worden de 8.000 werknemers van het warenhuis voor het laatst uitbetaald.

Doorstart V&D hangt af van vastgoedeigenaren en banken

De deal hangt voor een deel af van alle vastgoedeigenaren. De curatoren voeren de gesprekken met die partijen niet zelf, daarvoor is Cushman & Wakefield Vastgoed Management als bemiddelaar aangetrokken. Woordvoerder Jeroen Lokerse wil aan de Volkskrant niet bevestigen of het minimum aantal winkels voor een doorstart al gerealiseerd is. “Ik kan alleen zeggen dat flinke vooruitgang is geboekt,” laat hij aan de Volkskrant weten. ING voert de onderhandelingen namens de banken. Daar werd vorige week al over gemeld dat het financieringsplan bijna rond is.

De onderhandelingen over een doorstart van V&D zijn nog altijd exclusief met Cool Investments, het bedrijf van retail-ondernemer Roland Kahn. Hij wil met minimaal 35 winkels een doorstart maken. In het weekend meldde het Financieele Dagblad op basis van een anonieme bron dat Kahn het minimum aantal vestigingen bij elkaar had, maar dat is nog niet bevestigd. Kahn hoopt op 35 toezeggingen, en verwacht dat de overige 10 zich bij een doorstart alsnog zullen melden. Een van de vastgoedeigenaren liet aan de Volkskrant weten dat hij geen concreet voorstel had ontvangen, ‘alleen een bericht dat er een soort van raamwerkovereenkomst in aantocht is’. Roland Kahn laat weten geen commentaar te willen geven op het nieuws.

De eis die Kahn aan de vastgoedeigenaren stelt is dat de huurprijzen in de komende 24 maanden gehalveerd worden ten opzichte van het tarief in januari 2015. Daarnaast moeten de vastgoedeigenaren zelf ook in de buidel tasten; ze moeten zelf de panden opknappen en opnieuw inrichten. Een aantal verhuurders is bang dat een doorstart onder leiding van Kahn niet gaat lukken en dat ze dan voor de derde keer in korte tijd weer om tafel moeten met een nieuwe huurder.

De andere partij die nog interesse heeft in V&D is het Canadese Hudson’s Bay, die een deel van de panden wil overnemen om daar een nieuwe warenhuisketen te beginnen. De curatoren hebben er een flinke klus aan om tot een oplossing te komen; lang niet alle winkelpandeigenaren denken er hetzelfde over.

Spanning loopt op bij personeel V&D

Volgens Martijn den Heijer, bestuurder bij CNV Dienstenbond ‘wordt het personeel wel heel lang aan het lijntje gehouden’. “Vorig jaar februari begon de ellende en onzekerheid bij V&D. Dat is gewoon te lang,” stelt hij in de Telegraaf. “Mensen slapen slecht en weten niet hoe de komende week er uit komt te zien. Een deel zal overmorgen geen baan meer hebben, want we weten dat niet alle winkels zullen worden doorgestart. Die spanning is zo ongelooflijk groot. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het is bijna onmenselijk.”

V&D