Vakbond CNV start rechtszaak om doorstart Tuunte
bezig met laden...
Vakbond CNV is naar de rechter gestapt vanwege de ontslagen van 250 medewerkers tijdens het faillissement van modeketen Tuunte. In september was de vakbond al van mening dat de keten met het faillissement van het oudere en duurdere personeel af wilde. Een exacte datum voor de zitting is nog niet bekend, aldus CNV.
”De boel failliet laten gaan, doorstarten met de oorspronkelijke eigenaren en oudere medewerkers op straat zetten. Het is ronduit respectloos dat dit wettelijk kan,” aldus Roos Rahimi van CNV destijds. CNV vermoedt dat sprake is van een flitsfaillissement bij Tuunte waardoor aandeelhouders hebben voorkomen dat ze het personeel een hoge ontslagvergoeding schuldig waren.
Tuunte ging in augustus failliet. Het bedrijf had op dat moment 260 werknemers en 40 vestigingen voornamelijk in Gelderland en Overijssel. Binnen drie weken werd een doorstart gerealiseerd met oud aandeelhouder René Rootinck van Jola Mode. De doorstart blies nieuw leven in de helft van alle vestigingen. Volgens Rootinck is er geen sprake van een voorbereid faillissement. “Dit is een nieuwe onderneming met nieuwe aandeelhouders. Bij de start hadden we nul werknemers in dienst en iedereen kon solliciteren,” aldus Rootinck tegen de Volkskrant. Een doorstartplan voor de keten werd volgens de mede-eigenaar pas gestart nadat het faillissement een feit was.
Rechtszaak om doorstart Tuunte door CNV
Volgens Roos Rahimi hebben de afgelopen tijd 108 ex-medewerkers van Tuunte zich bij CNV gemeld. Het zou hier voornamelijk gaan om medewerkers ‘die zich jaren hebben ingezet voor de keten’. Na het faillissement werden de medewerkers gevraagd nog een maand door te werken, om een doorstart aantrekkelijker te maken, zo meldt CNV. “Medewerkers is voorgehouden dat ze na een eventuele doorstart kans hadden op werk. Ze hebben zich met hart en ziel ingezet om de doorstart tot een succes te maken. Na de doorstart gingen de beloofde banen echter naar nieuwe tijdelijke goedkopere krachten. Dat was een klap in het gezicht van loyale medewerkers,” aldus Rahimi in een bericht van CNV.
Met de rechtszaak eist CNV een herstel van de arbeidsbetrekking, betaling van een transitievergoeding of een schadevergoeding gebaseerd op het aantal dienstjaren. Vanaf 2011 werden flitsfaillissementen gedoogd als goedkoop alternatief voor een reorganisatie, tegenwoordig is het echter niet meer toegestaan.
Geheugen opfrisser
Meer over het failissement en de doorstart in de tijdlijn. Navigeer door te klikken op de pijltjes.
Beeld: Tuunte Fashion