• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Verbod op contante betalingen boven 3000 euro aangenomen door de Tweede Kamer

Verbod op contante betalingen boven 3000 euro aangenomen door de Tweede Kamer

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld van contant geld ter illustratie Credits: Pexels

Er komt een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro in Nederland, zo heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten. Dit verbod geldt voor handelaren, kopers en verkopers van goederen en is bedoeld om fraude en witwassen tegen te gaan.

Het voorstel om de limiet voor contante betalingen te verhogen tot 10.000 euro, gesteund door de partijen BBB, PVV en NSC, kreeg niet genoeg steun. Tegenstanders van de verhoging, onder meer de ministers Eelco Heinen van Financiën en David van Weel van Justitie en Veiligheid, denken dat dit ‘criminele netwerken naar Nederland lokt,’ zo schrijft het persbureau ANP. Wel geldt er op dit moment nog een meldplicht voor contante betalingen boven de 10.000 euro.

Het aangenomen wetsvoorstel is in juni door het voormalige kabinet onder Rutte IV naar de Tweede Kamer gebracht. Het verbod geldt niet voor transacties tussen particulieren. Het voorstel moet eerst nog aangenomen worden door de Eerste Kamer. Bij een akkoord gaat de wet naar verwachting op 31 maart 2025 in.

Lees ook:
contant geld