• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Winst Van de Velde Group daalt 25 procent in H1

Winst Van de Velde Group daalt 25 procent in H1

Door Marjolein Stormezand

3 sep. 2018

Business

Lingerieproducent Van de Velde Groep, moederbedrijf van merken PrimaDonna, Marie Jo en Andres Sarda, heeft zijn definitieve cijfers van de eerste helft van boekjaar 2018 gepubliceerd. In lijn met de voorlopige gepubliceerde cijfers daalde de omzet 3,9 procent van 115,3 miljoen euro naar 110,9 miljoen euro. De netto groepswinst daalde 25 procent van 20 miljoen euro naar 15 miljoen euro. Dit resulteert in een daling van de winst per aandeel van 1,50 euro naar 1,13 euro.

Het EBITDA daalt in de eerste jaarhelft van 2018 ten opzichte van het jaar ervoor 25,1 procent naar 26,4 miljoen euro. Als hoofdreden van deze daling noemt de groep de afgenomen bijdrage van de groothandelsactiviteiten; de wholesale bijdrage aan het EBITDA op vergelijkbare basis daalt met 6,2 miljoen euro. In het rapport worden een lagere marge en verhoogde kosten in sales en marketing als oorzaak genoemd van de daling binnen wholesale.

De omzet uit eigen winkels steeg in het eerste half jaar met 0,6 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2017 en met 4,3 procent bij constante wisselkoersen. In Europa groeide de omzet uit eigen winkels met 7,2 procent terwijl de Verenigde Staten een lichte daling van 1,6 procent rapporteerde. Door het sluiten van verlieslatende winkels steeg de totale gerapporteerde omzet van retail nog steeds licht met 0,1 procent.

Hover over the graph to learn more.

Van de Velde Group H1 2018: EBITDA daalt 25,1 procent naar 26,4 miljoen euro

De investeringen van Van de Velde zijn in het eerste halfjaar van 2018 toegenomen tot 7,7 miljoen euro. De grootste uitgaven werden gedaan op het gebied van e-commerce. “De fashion retail markt stond in de eerste jaarhelft onder druk in onze kernmarkten wereldwijd. Het lager aantal mensen in de winkelstraten alsook de verandering van het winkelgedrag hadden een negatieve impact met meer dan 2 procent op de omzet in retail. Binnen deze context hebben onze merken goed standgehouden, kenden we een succesvolle lancering van Marie Jo Swim en realiseerden we groei in de nieuwe distributiekanalen. Dit bevestigt dat de uitrol van een omnichannel-aanpak met een centrale rol voor de speciaalzaak zeer belangrijk is”, aldus Erwin Van Laethem, CEO van Van de Velde, in het persbericht.

De modegroep schrijft in het rapport voor de komende periode niet te schrappen in de uitgaven die nodig zijn ‘voor het bouwen van het schaalbare platform om toekomstige internationale groei te realiseren’ wat druk zet op de resultaten op korte termijn. Voor het volledige jaar 2018 verwacht Van de Velde een ‘sterke winstdaling ten opzichte van de historische resultaten (op basis van vergelijkbare EBITDA) als gevolg van de uitgaven aangaande de initiatieven voor toekomstige groei’.

Het Belgische Van de Velde is een internationale speler op het gebied van luxe lingerie. Momenteel werkt het bedrijf samen met 5.000 online en offline multibrandretailers wereldwijd, met een sterke focus op Europa en Noord-Amerika.