Zwakkere omzetgroei voor Inditex in H1 2018

Koerswisselingen kwamen Inditex duur te staan gedurende de eerste helft van het lopende boekjaar. De Spaanse modegroep rapporteerde in de eerste zes maanden een zwakkere netto omzetstijging dan we van het bedrijf gewend zijn, met een stijging 3 procent naar ruim 12 miljard euro. De nettowinst nam met 3 procent toe naar 1,4 miljard euro.

Sterke euro hindert forse groei

Inditex, eigenaar van modeketens als Zara en Massimo Dutti, produceert zijn collecties met name binnen Europa om te kunnen voldoen aan het fast fashion tempo. Het bedrijf verkoopt een groot deel van zijn collecties echter buiten Europa, waardoor het te maken krijgt met ongunstige wisselkoersen als gevolg van de sterke euro.

Zo steeg de netto omzet in het eerste halfjaar in lokale valuta met 8 procent, tegenover een werkelijke stijging van 3 procent. Daarentegen steeg de omzet in dezelfde periode vorig jaar met 11,5 procent. De vergelijkbare omzet klom met 4 procent, vergeleken met een stijging van 6 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Zwakkere omzetgroei voor Inditex in H1 2018

Digitale strategie op schema

Inditex blijft voor al zijn merken nieuwe winkels openen en implementeert ondertussen zijn volledig geïntegreerde winkel- en online platform. Vorige week kondigde topman Pablo Isla tijdens de opening van zijn grote nieuwe flagshipstore op de Corso Vittorio Emanuele in Milaan aan dat alle merken van de groep in 2020 mondiaal online verkrijgbaar zullen zijn. Ook zullen allen winkel eco-efficiënt zijn, aldus Isla. De nieuwste technologieën worden daarom gestaag in alle winkels geïntroduceerd. Dit moet de beleving van de klant ook optimaliseren.

Inditex opende in de het eerste half jaar winkels in 44 landen. De groep telt inmiddels 7.422 winkels in 96 landen, met online omzet in 49 van die landen.

Positief gezind over H2

Volgens de groep groeide de omzet in alle geografische markten en zal de tweede helft van het jaar wederom een gezond resultaat opleveren. De eerste herfst/winter collecties van het nieuwe seizoen zijn positief ontvangen, aldus de groep in een persverklaring.

De directie verwacht in de tweede helft van het jaar een vergelijkbare omzetstijging van 4 tot 6 procent.

Foto: Zara Brisbane Australië & Massimo Dutti Mexico. Credit: Inditex

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN