• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Anne Oomen wint ontwerpwedstrijd ter ere van Max Heymans

Anne Oomen wint ontwerpwedstrijd ter ere van Max Heymans

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Ontwerpster Anne Oomen heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen die in het Joods Historisch Museum werd gehouden ter ere van couturier Max Heymans. Het eerbetoon aan de couturier was onderdeel van de tentoonstelling ‘Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl.’

In de finale ontwikkelden jonge ontwerpers een outfit die geïnspireerd werd door Max Heymans. De jury bestond uit modeontwerper Mattijs van Bergen, modejournalist John de Greef (Elsevier Stijl) en Emilie Bouwman (Favourite PR Events & Models). Oomen werd unaniem gekozen als winnaar. De ontwerpster studeerde vorig jaar af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst Den Haag.

Anne Oomen won met een ontwerp waarin ze een zeer vrouwelijke geplisseerde avondjurk combineerde met een masculien colbert. De jury was lovend over haar ‘conceptuele benadering, perfecte technische uitvoering en eigenzinnige signatuur’. Het winnende ontwerp van Oomen wordt naast het originele ontwerp van Max Heymans tentoongesteld in het Tijdelijk Modemuseum in het Nieuwe Instituut in Rotterdam, dat nog open is tot 8 mei.

Na de finale van de ontwerpwedstrijd organiseerde het museum een coutureshow met collectiestukken van Max Heymans. In de Grote Synagoge van het Joods Historisch Museum toonden modellen deze ontwerpen, die waren uitgeleend door particulieren.

Max Heymans-wedstrijd gewonnen door Anne Oomen

Couturier Max Heymans (1918-1997) wordt toch al decennialang gezien als de nestor van de Nederlandse couture. Hij was niet de eerste couturier van Nederland, maar hij onderscheidde zich tijdens zijn carrière doordat hij al zijn ontwerpen zelf maakte, terwijl veel andere couturiers in die tijd hun patronen bij modehuizen in Parijs kochten. Hij stond bekend om zijn moulagetalent. Mouleren is een techniek waarbij de stof op een pop of model wordt gedrapeerd en afgespeld wordt. Ter ere van Heymans’ leven en werk organiseerde het Joods Historisch Museum een tentoonstelling ( een ode aan Heymans en zijn goede vriend en vormgever Benno Premsela) en werd er een moulagewedstrijd georganiseerd.

Anne Oomen (1989) volgde de opleiding Allround Styling aan de Artemis Stylingacademy in Amsterdam. Daarna studeerde ze Mode en Textiel aan de kunstacademie in Den Haag. Haar werk kenmerkt zich door met de hand beschilderde zijde in combinatie met stevig leer. Naast modeontwerpster werkt ze ook freelance voor dans- en theatergezelschappen.

Lees ook: Joods Historisch Museum brengt ode aan couturier Max Heymans

Beeld: Peter Stigter


anne oomen
joods historisch museum
max heymans