• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • (Behind) the clothes: een expo met een missie

(Behind) the clothes: een expo met een missie

Door Christin Ho

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Born In Antwerp krijgt een duurzaam tintje met de expositie van Bruno Pieters. Het enfant bienvenue van de modewereld overtuigt je van zijn duurzaam verhaal in ‘(Behind) the clothes.’, waarin hij zijn eerlijke ontwerpen toont en ook een ode brengt aan de mensen achter zijn collectie. De expositie ‘(Behind) the clothes’ bestaat uit ‘The clothes’ en ‘Behind the clothes’.

In 2009 nam Bruno Pieters tijdelijk afscheid – zo blijkt later – van de modewereld. Weg van de modeweken, de hoge druk om te presteren en de fast fashion consumptiemaatschappij. ‘Be the change that you wish to see in the world.’ Deze quote van Gandhi inspireerde Pieters om na zijn herbronningsreis door India een revolutie in de richting van een eerlijke modewereld te starten. “Ik veranderde mijn levenstijl en wou een inspanning leveren om verandering teweeg te brengen. Niemand in de modewereld heeft het mij al voorgedaan. Uiteindelijk vond ik de moed om een nieuw en volledig transparant modelabel Honest By. in 2012 op te richten.”

The Clothes

Het eerste deel van de tentoonstelling, ‘The Clothes’, is opgedeeld in drie delen met silhouetten op een catwalk van 50 meter. In Tribute brengt Bruno Pieters een ode aan de Britse modeontwerpster Katharine Hamnett. Haar onuitputtelijke repertoire van gevatte politieke, filosofische en ecologische slogans in zwarte blokletters op haar t-shirts waren in de jaren ’80 meermaals voer voor discussie. Naar het voorbeeld van Hamnett zetten de quotes van Bruno Pieters je onmiddellijk aan het denken over de modewereld, zoals ’The story behind the design needs to be as beautiful as the design’ en ‘To be succesful follow the rules. To make history break them.’ Geen losse betekenisloze slogans, maar wel slogans die verandering eisen. En die verandering begint bij de consument: ‘Every informed customer is an engine for peace’ en ‘The revolution begins with you’.

In het tweede gedeelte van ‘The Clothes’ toont Bruno Pieters hoe volledig transparant de modewereld kan zijn. In Transparency zijn zes silhouetten te zien van Honest By. die werden geproduceerd tussen 2012 en 2016. “Esthetiek en ethiek gaan wel samen, duurzame mode heeft geen geitenwollensokken imago meer,” zegt Pieters. Hij wil tabula rasa maken van de modewereld en doen aanzetten tot nadenken over de levensweg die een kledingstuk aflegt vooraleer het in jouw kleerkast belandt. Door alle informatie over het productieproces van een kledingstuk te communiceren is Honest By. het eerste modelabel dat 100 procent transparant is en resoluut dus kiest voor slow fashion. Geen seizoenscollecties meer, alleen exclusieve onlineverkoop en productie op vraag van de consument.

Ook toont Bruno Pieters aan dat duurzame mode geen andere look-n-feel heeft. In Re-made zijn zes jassen, evenveel rokken en mantels in een duurzaam jasje gestoken, zonder dat ze Pieters’ stempel verliezen. Het zijn stukken van zijn voormalig eigen label en Hugo by Hugo Boss die werden getoond tijdens de modeweken in Parijs tussen 2001 en 2009 en nu bestaan uit volledig gerecycleerd wol, katoen, zijde en linnen. “Ecologisch te werk gaan betekent niet dat je productiekosten de hoogte ingaan. Het is een mythe dat ethisch verantwoorde geproduceerde stoffen exclusief zijn. Er is gewoonweg te weinig vraag naar op stoffenbeurzen.” zegt Pieters. Uit de silhouetten merk je onmiddellijk op dat duurzame mode niet saai is, ‘The Clothes’ hebben misschien een neutraal kleurenpalet met vele wit-, grijs- en zwarttinten, maar het bijzondere maatwerk en sterke constructies tonen aan dat duurzame stoffen veelzijdig zijn.

Neutrale kleur overheerst in (Behind) the clothes

Net zoals in het eerste gedeelte ‘The Clothes’ overheerst een neutrale kleur het tweede gedeelte van de expositie, ‘Behind the clothes’. 43 portretten van Belgische mensen die nauw betrokken zijn bij het creëren van zijn collectie hebben zich volledig in het wit gekleed en voor de lens van Pieters geworpen. “Achter Honest By. zit een een heel netwerk van mensen waarmee ik samenwerk. Van producenten van duurzame stoffen tot de persverantwoordelijke,” vertelt Bruno Pieters. Met onder meer portretten van Etienne Debruyne – een Belgische Flax linnenproducent; Raymond Libeert – CEO van een van de weinig overgebleven linnenproducenten in België; en Rosalinde Heerkens en Aurélie Callewaert van Trois Quarts – een gerenommeerd Antwerps patronenmakerduo. De serie zet ook modecreatievelingen in de kijker als fotograaf Alex Salines; make-upartiest Gina Van den Bergh, stylist Ilja de Weerdt; en model Anouck Lepère. Het is een ongewone zet om in een modetentoonstelling de aandacht van de kleding te verschuiven naar de gezichten achter de kleding, maar het toont wel aan dat Pieters ook inspiratie put uit een duurzaam netwerk van relaties. ‘Gezichten plakken op’ zijn kleding voelt dan ook niet vreemd aan bij het aanschouwen van het tweede gedeelte van de tentoonstelling.

Net zoals de consumenten die meegaan in het duurzame verhaal, verdienen ook deze mensen een applaus. De expositie ‘(Behind) the clothes’ is immers een ode aan iedereen. “Elke ontwerper, producent of consument die duurzame mode bestudeert, transparantie eist en bewust kiest voor eerlijke, ethische en ecologische mode, is in mijn ogen een held van onze tijd,” vertelt Pieters.

En zij verdienen een applaus. Dat applaus vormt ook de soundtrack van de expositie dat weergalmt door de exporuimte. De Antwerpse sound designer Senjan Jansen van SenStudio produceerde het handgeklap. Hij voorziet ook de modeshows van de Belgische ontwerpers Dries Van Noten, Haider Ackermann en Christian Wijnants van tunes.

Dankzij het applaus voel je je onmiddellijk geapprecieerd door de modeontwerper en zijn behind-the-clothes-filosofie.

(Behind) the clothes is van 5 juni tot 31 juli 2016 te bezichtigen in een hangar naast het hoofdkwartier van Born In Antwerp, Kattendijkdok Oostkaai 22 in Antwerpen.

Beeld: Lee Wei Swee, Frederik Vercruysse

Behind the Clothes
Bruno Pieters