• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Bijzondere tas in de etalage bij Kiki Niesten tijdens TEFAF

Bijzondere tas in de etalage bij Kiki Niesten tijdens TEFAF

Door Esmee Blaazer

10 mrt. 2017

Cultuur

Bij modewinkel Kiki Niesten wordt tijdens TEFAF, het kunstfestival dat van start is gegaan in Maastricht, een bijzondere tas geëtaleerd. Het gaat om een ludiek ontwerp van Lernert & Sander. Het Amsterdamse creatieve duo dat wordt gevormd door Lernert Engelberts en Sander Plug, ontwierp een nudekleurige asymmetrische leren tas: de bag bag 'in de vorm van de wallen die vroeg of laat ontstaan onder de ogen van de modemens'.

In de etalage hangt een grote foto van eigenaresse Kiki Niesten met twee tassen op de plaats van wallen onder haar ogen.

"Het ontwerp vindt zijn oorsprong dus in iets wat in de mode eigenlijk nooit getoond wordt: ouderdom en vermoeidheid," vertelt Sander Plug over het ontwerp in het persbericht. "De modewereld is een soort Rupsje Nooitgenoeg. Er moeten alsmaar meer collecties in een jaar worden gemaakt," zegt Lernert Engelberts. "Je hebt haast geen tijd om te dragen wat er uitkomt, omdat er meteen alweer iets nieuws wordt gelanceerd’, vult Plug hem aan. Iedereen die in de mode werkzaam is, wordt er af en toe doodmoe van."

Bag bag is een productie van Adult en werd handgemaakt door studio Niyona. De bag bag is 'echt geënt op de huid onder een van Niestens ogen'. Van de huid is een grafische vertaling van gemaakt, een stilering in een leersoort die volgens de makers ‘eenzelfde patina en structuur heeft als een mensenhuid’. De asymmetrische vorm van de tas is door die specifieke wal gedicteerd en de rimpels binnen de wal bepaalden waar de verschillende opbergvakken kwamen.

"Het is een dwars, misschien zelfs wat schokkend concept, maar ik werk er graag aan mee," zegt Kiki Niesten. "Zulke dingen houden ons vak spannend. Relativeringsvermogen is van groot belang. Dat je met een knipoog kunt kijken naar iets waar sommige mensen nachten van wakker liggen," aldus de eigenaresse.

Bag bag by Lernert & Sander is nog tot en met 19 maart in de etalage van Kiki Niesten Maastricht te bewonderen. De winkel met luxemerken als Prada, Chloé, Balenciaga, Dries van Noten en Céline is te vinden in de Stokstraat.

Te koop is de tas niet. Vooralsnog gaat het om een prototype.

Beeld: Lernert & Sander