• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Chanel huldigt 19M in, een complex van ateliers en tentoonstellingsruimte

Chanel huldigt 19M in, een complex van ateliers en tentoonstellingsruimte

Door Don-Alvin Adegeest

24 jan. 2022

Cultuur

Beeld: Le 19M

Deze week opent Chanel 19M, een ateliers- en tentoonstellingsruimte, waar voor het eerst de ontwikkeling van het architecturale werk van haar iconische Métiers d'Art-residenties te zien is. De galerie van 19M, een multidisciplinair cultureel trefpunt, toont haar eerste tentoonstelling getiteld 'l'Ouverture du 19M', die spelers met verschillende achtergronden samenbrengt, waaronder diverse kunstenaars en pioniers in de circulaire economie.

In het eerste deel van de tentoonstelling kunnen bezoekers het proces volgen van architect Rudy Ricciotti bij het ontwerpen van het gebouw. De displays vertellen over elke productiefase van de architectonische creatie, van de vroegste schetsen tot het ontwerp van het interieur van de galerie door Studio GGSV.

Het tweede deel van de tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de wereld van de inwonende Maisons d'Art, het middelpunt van 19M: Atelier Montex, L'École Lesage, ERES, Goossens, Lemarié, Lesage, Lesage Intérieurs, Les Ateliers Lognon, Maison Michel, Massaro, Paloma, Studio MTX.

Het project toont een aantal samenwerkingen tussen de Maisons d'Art en hedendaagse kunstenaars, te beginnen met de finalisten en winnaars van het internationale modefestival van Hyères, en Lucie Khahoutian, winnares van de Picto Fashion Photography Prize en de le19M Métiers d'Art Photography grant.

Tot slot worden de ambachtslieden die bij 19M werken in de schijnwerpers gezet in een project van Ismaël Bazri, Fodil Drici en Elea Jeanne Schmitter uit de klas 2020 Image van École Kourtrajmé, onder leiding van de kunstenaar JR.

De bezoekers kunnen deelnemen aan een collectief borduuratelier waarbij Maison Lemarié, Maison Lesage en Atelier Montex betrokken zijn. Deze gezamenlijke inspanning zal in de loop van de weken uitmonden in een monumentale creatie op basis van een kaart van het gebied rond le19M, op de grens van Noord-Parijs en de stad Aubervilliers.

De naam 19M is een knipoog naar de geboortedag van Gabrielle Chanel, en naar een van de geluksnummers van Chanel. M staat voor Mode en Métiers des Arts.

De tentoonstelling loopt tot 23 april.

Beeld: Le 19M

Dit artikel is eerder verschenen op FashionUnited.UK, vervolgens vertaald en bewerkt naar het Nederlands door Ilona Fonteijn.