• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • De eerste details over de tweede editie van We Make M-ODE

De eerste details over de tweede editie van We Make M-ODE

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur |INTERVIEW

’We Make M-ODE’ keert weer terug, zo bevestigt mede-oprichter Iris Ruisch telefonisch aan FashionUnited. Het evenement zal van 18 tot en met 21 juni plaatsvinden in Amsterdam op het Marineterrein. ‘We Make M-ODE’ van Stichting M-ODE zoomt dit keer met behulp van mode ontwerpers en ontwikkelaars in op mode en waterproblematiek.

Stichting M-ODE zette vorig jaar ‘We Make M-ODE’ op tijdens het Amsterdamse evenement We Make The City. Ook dit jaar is dat weer het geval omdat de organisatie het gevoel heeft dat de twee goed bij elkaar aansluiten. Het evenement zal, net zoals vorig jaar, op meerdere locaties plaatsvinden, maar ditmaal gecentreerd op het Marineterrein in Amsterdam, aldus Ruisch telefonisch.

Naast een andere locatie is ook het programma en het thema voor de tweede editie onder de loep genomen. “Vorig jaar was het evenement verdeeld over zes locaties en hebben we een breed programma neergezet met shows, designermarket en hebben we textielafval van Koningsdag ingezameld om daar door zes start-ups een nieuwe collectie van te maken in de geest van Frank Govers en heeft Bas Kosters eveneens van textiel overschotten uit de gemeente Amsterdam een nieuwe collectie gerealiseerd en geshowd. Het was een heel breed scala met in totaal 5.000 bezoekers. We willen met deze editie meer inzoomen op hetgeen wat onze drijfveer is geweest met M-ODE,” aldus Ruisch tijdens een telefonisch gesprek met FashionUnited. “We hebben nooit de ambitie gehad een event organisatie te worden.

'We Make M-Ode' keert terug van 18 tot en met 21 juni

De eerste editie vond plaats van 20 tot en met 24 juni en gaf een podium aan onder andere Hacked By_, Bas Kosters, Glabbeek, Ajbilou Rosdorff, Amber Ambrose Aurele en Judith van Vliet door middel van presentaties en exposities. “Met deze editie willen we laten zien dat we een andere doelstelling hebben en dat we dus niet een event organisatie zijn.” Het multidisciplinaire evenement van de stichting focust zich op gezond ondernemerschap waar duurzaamheid en innovatie centraal staat. Het hele jaar door ondersteunt de stichting ontwerpers, ondernemers en onderzoekers om duurzame en verantwoordelijke bewegingen in gang te zetten en naar een hoger niveau te tillen. Met ‘We Make M-ODE’ geeft de stichting een keer per jaar een fysieke plaats aan deze doelstelling. Ook dit jaar werkt het platform samen met We Make The City omdat het format volgens Ruisch goed aansluit. “Het gaat veel meer om de stad. Dat Amsterdams bodemwater zeer vervuild is door plastic deeltjes uit te veel gewassen veelal goedkope kleding, sluit aan op de grotere problematiek van waterverbruik en vervuiling in de mode industrie; we haken daar op in. Niet door met de vinger te wijzen maar juist door mogelijke oplossingen te laten zien.”

Stichting M-ODE heeft voor de tweede editie dan ook alle partijen gevraagd hoe zij zichzelf en hun bedrijf zien met betrekking tot waterproblematiek. “We vinden het belangrijk dit thema met een positief activistische ondertoon te illustreren.” Het vertrekpunt van het evenement is niet meer duurzaamheid als containerbegrip, ‘gelukkig is iedereen al duurzaam, dat is ingeweven’. “We bekijken waar we nu staan in de industrie op het gebied van urgente klimaatproblematiek en specifieker nog waterproblematiek. Hoe ziet de het verhaal van de deelnemers er over een aantal jaar uit. Gelukkig waren de meeste van de deelnemers al met deze problematiek bezig.” Onder andere Lisa Konno, Jessica van Halteren en The Fabrikant, Linda Valkeman en Carmen Hogg, Nienke Hoogvliet, Studio Ossiania en zeer waarschijnlijk Botter Menswear nemen deel dit jaar aan ‘We Make M-ODE’. Met andere grote partijen wordt op dit moment nog overleg gepleegd door de stichting.

Het event draait om een expositie waarin mode een totaal nieuwe start maakt en daarnaast zijn presentaties en allerlei innovaties te zien die daarbij betrokken zijn. Denk aan machines uit de industrie, maar ook 3D animaties in combinatie met beelden van de watersnoodsramp in 1953. De aftrap zal op 18 juni plaats vinden waar onder andere Henk Ovink, de Nederlandse Watergezant, een speech zal geven.

Het definitieve schema van ‘We Make M-ODE’ staat nog niet vast, maar daar zal op de korte termijn meer duidelijkheid over komen.

Beeld: Team Peter Stigter tijdens eerste editie 'We Make M-ODE'

Iris Ruisch
M-ODE
we make m-ode