• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Directeur het Nieuwe Instituut geeft partner vaak opdrachten

Directeur het Nieuwe Instituut geeft partner vaak opdrachten

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Guus Beumer, directeur van het Nieuwe Instituut in Rotterdam - waar binnenkort een Tijdelijk Modemuseum opent - ligt onder vuur. De directeur heeft 29 keer met overheidsgeld een opdracht gegund aan het bedrijf van zijn partner, Herman Verkerk. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Beumer zou het bedrijf van Verkerk, EventArchitectuur, onder andere een opdracht van 35.000 euro hebben gegeven om een mode-expositie te ontwerpen, het Tijdelijk Modemuseum. Het gaat niet om incidenten, maar om een lange reeks opdrachten, 29 in totaal.

Voor de keuze voor Verkerk zouden er artistieke redenen zijn. Architect Kees van der Hoeven uit Wassenaar, maakt zich daar druk om: „Daarbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat je een door de overheid betaalde opdracht aan iedereen kunt geven, behalve aan je eigen partner," zegt hij in de krant. Het Nieuwe Instituut ontvangt subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de gemeente Rotterdam.

Koos van der Steenhoven, voorzitter van de raad van toezicht van Het Nieuwe Instituut, ziet weinig problemen, zegt hij in de krant. Tijdens het sollicitatiegesprek met Beumer zou de relatie met Verkerk aan de orde zijn gekomen. "We hebben afgesproken daar goed op te letten. Als een bevriend bedrijf wordt ingezet dan dient dat gemeld te worden. Deze opdracht is dan ook voorgelegd. Wij hebben het aan de Governance Code Cultuur getoetst. De raad van toezicht was unaniem van mening dat het in dit incidentele geval kon. Doorslaggevend was de specifieke kwaliteit die het bedrijf inbrengt.”

Op 13 september 2015 openen de deuren van het Tijdelijk Modemuseum in het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tot en met 8 mei 2016 gaat het Nieuwe Instituut door een programma van tentoonstellingen, installaties, performances en evenementen in op mode.

Foto: Tijdelijk Modemuseum

belangenverstrengeling
guus beumer
het nieuweinstituut
ModeMuseum
nieuwe instituut
tijdelijk modemuseum