• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Documentaire ‘Goodwill Dumping’ toont wat gebeurt met gedoneerde tweedehands kleding

Documentaire ‘Goodwill Dumping’ toont wat gebeurt met gedoneerde tweedehands kleding

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Wat gebeurt er met een kledingstuk nadat het in een doneerbak wordt gedaan? Modedocumentaire Goodwill Dumping zoomt in op de reis die afgedankte kleding maakt en welke impact het heeft op lokale industrieën waar het terecht komt. De documentaire is op 29 september te zien bij BNNVara.

De film is een samenwerking van onder andere regisseur Teddy Cherim, producten Cake Film & Photography en modeontwerper Lisa Konno. Konno kwam meer te weten over de tweedehands industrie en wilde zien hoe dit precies in zijn werk ging, zo vertelt ze telefonisch aan FashionUnited. Samen met Teddy Cherim ging ze op onderzoek uit in Kenia.

De film laat het proces en het butterfly effect zien van een schijnbaar kleine handeling zoals het doneren van een oud T-shirt. Aan de documentaire is een extra laag toegevoegd door met modewezens, ontstaan uit gedoneerde kleding en gemaakt door Konno, commentaar te geven op de industrie die voortkomt uit kledingdonatie.

“Ik hoop dat mensen die de documentaire zien zich realiseren hoe enorm de wereldwijde industrie rondom deze tweedehands textiel is geworden en dat het in principe niet gaat om doneren maar om afval scheiden. Dat mensen hun kleding wel blijven recyclen maar dat het gevoel van ‘donatie’ weggaat en daarmee het gemak waarmee kleding gekocht en weer vervangen wordt ook,” aldus Konno.

‘Goodwill Dumping’ wordt op zondag 29 september getoond om 22.30 bij BNNVara op NPO3.

Foto's: Goodwill Dumping

gedoneerde kleding
goodwill dumping
kledingdonatie
Lisa Konno