• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Erik Frenken wint Mode Stipendium 2019

Erik Frenken wint Mode Stipendium 2019

Door Natasja Admiraal

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Erkenning voor Erik Frenken: de ontwerper is de winnaar van het Mode Stipendium, de belangrijkste modeprijs van Nederland. Frenken kreeg de prijs woensdagavond uitgereikt in het Amsterdamse NewWerktheater, uit handen van zijn voorganger Bas Kosters.

Aan de prijs is geldbedrag van 50.000 euro verbonden waarmee de ontwerper in de gelegenheid wordt gesteld om zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen.

In het juryrapport, in handen van FashionUnited, wordt de ontwerper geroemd om zijn ‘zelfverzekerde handschrift waarin niet wordt teruggedeinsd voor grote, van het lichaam wijkende vormen’. “Als stille rijzende ster heeft de ontwerper direct na de academie een stevig fundament van kennis en ervaring onder zijn sterke eigen handschrift weten te leggen. Op jonge leeftijd heeft hij de lust voor het ondernemen gekoppeld aan de moed en de visie om aan het hoofd van een internationaal gepositioneerd eigen merk te gaan staan. Frenken wist binnen zijn gevorderde handschrift een overtuigend universum neer te zetten waarin beide seksen worden aangesproken.”

Wat de ontwerper volgens de jury kenmerkt is doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen en een grote focus op de langetermijnvisie en wens om vanuit Nederland een internationaal modemerk uit te rollen. “Reeds voor het ‘Phoebe Philo bij Céline tijdperk’ wist Frenken al een mood en stijl neer te zetten die een krachtige moderne vrouw definieert”, aldus de jury in het rapport.

Direct na zijn afstuderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) en Central Saint Martins in Londen bekleedde Frenken hoge posities in de mode: eerst bij Alberta Ferretti, later als hoofdontwerper bij Viktor & Rolf, waarna hij de overstap maakt naar jeanslabel Blue Blood, het begin van vrouwenlabel Avelon. De ontwerper werkte bijna zeven jaar als hoofdontwerper bij Avelon. Toen aan dit avontuur een einde kwam richtte hij in 2017 het dameslabel Frenken op dat hij omschrijft als een merk ‘met een nonchalante, licht conceptuele, vibe.’.

Frenken wordt verkocht bij Labels in Sittard, La Neuvieme in Maastricht, Brattian in Gouda, Gerz in Rotterdam, Yoth in Den Bosch, Van Zuilen in Gorinchem, Trix en Rees in Arnhem, Olivia in Purmerend, Eighty in Emmeloord, 786 Fridge in Alkmaar en Camelot in Bergen. Het damesmodemerk is ook via de online store Soul Sister uit Utrecht en de eigen webshop Frenkenfashion.com verkrijgbaar.

FashionUnited interviewde Erik Frenken over het winnen van de prijs:
Erik Frenken: “Ik heb leren doorpakken en doorbijten, het ziet ernaar uit dat we weer gaan knallen”

Eerdere winnaars Mode Stipendium

Instructie: Navigeer door tijdlijn middels de pijl om meer te weten te komen over de eerdere winnaars van het Mode Stipendium, of klik op een specifiek moment in de (grijze) balk. Volgorde is van nieuw naar oud, dus de pijl-button bevindt zich links.

Editors note: Deze tijdlijn werd in april 2018 gepubliceerd toen Bas Kosters de modeprijs uitgereikt kreeg. De content in de tijdlijn is niet geupdated. FashionUnited heeft Kosters alleen aan het rijtje winnaars toegevoegd.

Bekijk hier het alle Erik Frenken artikelen uit het FashionUnited archief.

Fotocredit: Erik Frenken @Reinier_rvda

Cultuurfonds Mode Stipendium
Erik Frenken
Frenken
Mode Stipendium