• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Europees Parlement presenteert uitgebreide set regels tegen greenwashing

Europees Parlement presenteert uitgebreide set regels tegen greenwashing

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Credits: Bedrijven die greenwashen, doen hun beleid groener lijken dan het daadwerkelijk is. Beeld: Alena Koval via Pexels

Het Europees Parlement is tot een voorlopig akkoord gekomen over nieuwe regels tegen misleidende duurzaamheidsclaims. Bedrijven die openlijk over hun duurzaamheidsbeleid communiceren, moeten zich aan deze regels houden om ervoor te zorgen dat consumenten goed en eerlijk worden geïnformeerd.

In maart werd voor dergelijke regelgeving al een voorstel ingediend door de Europese Commissie. Inmiddels is dat voorstel verder uitgewerkt met plannen voor specifieke regels en verboden.

Strikter beleid rond duurzaamheidsclaims en compensatieschema’s

Zo komt er een ban op algemene duurzaamheidsclaims, zoals ‘milieuvriendelijk’, ‘natuurlijk’ of ‘klimaatneutraal’. Dergelijke termen mogen alleen nog worden gebruikt als een bedrijf bewijs kan leveren van ‘uitmuntende milieuprestaties’. Duurzaamheidslabels, die meerdere bedrijven gebruiken om de duurzaamheid van hun producten aan te merken, zijn straks alleen nog toegestaan zijn als ze gebaseerd zijn op ‘goedgekeurde certificatieschema’s’ of als ze zijn opgericht door een publieke autoriteit, zoals een overheid.

Daarnaast wordt het niet langer toegestaan om te zeggen dat een product een neutraal, beperkt of positief milieu-effect heeft op basis van een compensatieschema. Een voorbeeld van een dergelijk schema is het compenseren van CO2-uitstoot door het planten van bomen.

Bedrijven moeten levensduur producten verduidelijken

Met de regels wil het Europees Parlement er ook voor zorgen dat consumenten een beter beeld krijgen van de levensduur van producten. Bedrijven mogen alleen iets zeggen over de levensduur van een product als die daadwerkelijk bewezen is. Als van een productonderdeel bekend is dat het de levensduur van het product beperkt, moet een bedrijf daar eerlijk over communiceren. Bedrijven mogen producten niet meer repareerbaar noemen als ze dat niet zijn.

De regels moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad. Deze stemming vindt naar verwachting plaats in november. Worden de voorgestelde regels aangenomen, dan hebben Europese lidstaten nog twee jaar de tijd om de regels in hun nationale wetgeving op te nemen.

Duurzaamheid
Europees Parlement
Greenwashing