• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • In beeld: Stewardessen-mode in de Kunsthal in Rotterdam

In beeld: Stewardessen-mode in de Kunsthal in Rotterdam

Door Blanca Heise

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur |INTERACTIEF

“Steeds als ik de collectie bekijk, zie ik nieuwe, verrassende details,” aldus Annemarie Nycolaas, curator van de tentoonstelling “Cabin Crew. Fashion in the Air”. De Kunsthal in Rotterdam toont 155 stewardessen uniformen uit de collectie van verzamelaar en purser bij KLM, Cliff Muskiet. Het ontsluiten van bijzondere particuliere collecties is een van de belangrijkste doelstellingen van de Kunsthal.

Voor Cliff Muskiet is dit de eerste tentoonstelling van zijn collectie. Over de jaren verzamelt de KLM purser meer dan 1400 uniformen van 500 verschillende luchtvaartmaatschappijen en laat een kleine selectie zien tijdens deze tentoonstelling, met als doel zo veel mogelijk variatie en bijzondere items te showen uit verschillende decennia.

De ontwikkeling van het stewardessen uniform wordt vanaf de jaren vijftig tot nu op chronologische volgorde gepresenteerd en zo krijgt de bezoeker al snel een beeld van de transformatie die het stewardessen uniform heeft ondergaan. De jaren zestig en zeventig vallen het meest op met gouden papieren jurkjes, ruimte helmen en minirokjes. Wat ook opvalt is dat veel maatschappijen bekende modeontwerpers inschakelen om het imago van de succesvolle en charmante stewardessen nog meer te benadrukken.

Als groot luchtvaart fan begint Cliff Muskiet met het verzamelen van stewardessen uniformen in de jaren tachtig, wanneer hij zijn eerste KLM uniform kado krijgt. Een paar jaar later begint het echte verzamelen als hij tussen vluchten door op jacht gaat naar uniformen van maatschappijen uit de desbetreffende landen. Hij bewaart alle uniformen in genummerde dozen in huis, in een kamer waar hij ondertussen niet meer kan lopen. Dat zijn collectie wordt tentoongesteld is voor Muskiet heel bijzonder, maar zoals hij meerdere keren vertelde: “Als je ergens veel aan denkt, omdat je het heel graag wilt, komt het uiteindelijk wel naar je toe”.

Ga met uw muis over de foto’s om meer te ontdekken over de tentoonstelling en bijzondere collectiestukken

In beeld: Stewardessen-mode in de Kunsthal in Rotterdam
In beeld: Stewardessen-mode in de Kunsthal in Rotterdam
In beeld: Stewardessen-mode in de Kunsthal in Rotterdam
In beeld: Stewardessen-mode in de Kunsthal in Rotterdam

Cabin Crew. Fashion in the Air is te zien vanaf 23 September 2017 tot 4 Februari 2018 in Kunsthal Rotterdam. Een toegangsticket kost 12 euro of gratis met de Museumkaart.

Beeld: FashionUnited

Cabin Crew
Cliff Muskiet
Fashion in the Air
Kunsthal Rotterdam