• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • ‘In de maak’: expositie over het maakproces van mode achter de ruiten van De Bijenkorf

‘In de maak’: expositie over het maakproces van mode achter de ruiten van De Bijenkorf

Door Nora Veerman

3 mrt 2021

Cultuur

‘Na een bewogen jaar inspireert de lente ons met zin in iets nieuws. Iets moois, iets bijzonders, dat liefdevol vervaardigd is’. Onder dat credo presenteert De Bijenkorf van 9 maart tot en met 9 juni 2021 de etalage-expositie ‘In de maak’, zo staat in een persbericht. Alle zeven Bijenkorf-winkels geven na elkaar een podium aan het werk van jonge ontwerpers en studenten, die een ode brengen aan het maakproces van mode. De tentoonstelling is vanaf de stoep, coronaproof, te bekijken.

Twaalf ontwerpers - alleen of in collectieven - maakten in opdracht van de Bijenkorf nieuw werk uit witte proefstoffen, zogenaamde ‘toiles’, waarmee ze het ambachtelijke maakproces van kleding onder de aandacht brengen. Binnen dat werk reflecteren ze bovendien op thema’s van nu, zoals duurzaamheid, inclusiviteit en het belang van creativiteit. De ontwerpers die bijdragen aan de expositie zijn Suzanne Mulder, Merle Kroezen en Puck Martens van Studio PMS, Armia Yousefi, Margherita Soldati, Lisa Konno, Camiel Fortgens, Marie Lamberechts, Flora van Egeraat, Romy Yedidia, Tess van Zalinge en Sinéad O’Dwyer.

Werk van Camiel Fortgens en Tess van Zalinge voor ‘In de maak’. Foto’s: N / J Studio

Daarnaast maakten studenten van de Meesteropleiding Coupeur en de Dutch Shoe Academy in dezelfde proefstoffen reconstructies van silhouetten die ooit bij de Bijenkorf werden verkocht, in de ruim 150 jaar dat het warenhuis bestaat. Zo brengen ze de geschiedenis van De Bijenkorf in beeld.

Werk van de Meesteropleiding Coupeur en de Dutch Shoe Academy x Nike voor ‘In de maak’. Foto’s: N / J Studio

‘In de maak’ is een project van Room on the Roof. Dat is de benaming voor het torenkamertje bovenin de Amsterdamse Bijenkorf, waar lokale en internationale kunstenaars worden uitgenodigd om ‘in residence’ te werken. Onlangs werkten hier onder meer Martina Taranto, Duran Lantink en Koos Buster.

De expositie loopt van 6 tot 26 maart bij de Bijenkorf in Eindhoven, van 6 tot 18 april in Rotterdam, van 19 april tot 2 mei in Den Haag en Amstelveen, van 3 tot 11 mei in Utrecht en Maastricht, en eindigt de reis bij de oorspronkelijke Bijenkorf in Amsterdam, waar de tentoonstelling van 24 mei tot 6 juni te zien is.

Homepagebeeld: Marie Lamberechts voor ‘In de maak’. Foto: N / J Studio

Armia Yousefi
Camiel Fortgens
De Bijenkorf
Flora van Egeraat
Lisa Konno
Margherita Soldati
Marie Lamberechts
Romy Yedidia
Room on the Roof
Sinéad O’Dwyer