Modeontwerpster Iris van Herpen mag dit jaar de Johannes Vermeer Prijs in ontvangst nemen. De jury van de Nederlandse staatsprijs voor kunsten eert Van Herpen om haar ‘consistentie en toonaangevendheid’ binnen de internationale modewereld. Het is voor het eerst dat een modeontwerper de Johannes Vermeer Prijs wint.

De uitreiking van de staatsprijs ter waarde van 100.000 euro zal plaatsvinden op 30 oktober in de Ridderzaal in Den Haag. Het bedrag is bedoeld voor het realiseren van een speciaal project.

Van Herpen ontvangt de prijs voor al haar werk. De jury prijst de designer voor haar ‘grensverleggende en interdisciplinaire ontwerpen’, waarin ze “uitzonderlijk talent en ongebreidelde nieuwsgierigheid verbindt aan vernieuwende digitale technieken en ambachtelijk vakmanschap”. Zo maakt Van Herpen onder andere gebruik van het 3D-printen en werkt ze nauw samen met architecten, wetenschappers en fotografen.

De 33-jarige ontwerpster studeerde af aan de ArteZ in Arnhem en liep daar stage bij Claudy Jongstra en Alexander McQueen. Haar eigen label, dat bekend staat om de futuristische ontwerpen, richtte ze in 2007 op. Items uit haar collecties werden geëxposeerd in musea als het Victoria & Albert Museum in Londen, het Palais de Tokyo in Parijs en het Metropolitan Museum in New York.

De Johannes Vermeer Prijs wordt sinds 2009 uitgereikt aan uitzonderlijk artistiek talent. De prijs werd al eens gewonnen door grafisch ontwerper Irma Boom, architect Rem Koolhaas en filmregisseur Steve McQueen.