• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Kijken: Nijntje in het nieuw gestoken door modestudenten

Kijken: Nijntje in het nieuw gestoken door modestudenten

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Ter gelegenheid van Nijntje’s 65e verjaardag presenteert het Centraal Museum vanaf 20 juni 86 Nijntjes met een nieuwe outfit op een museale catwalk in het Utrecht lokaal van het museum. Dat meldt het Centraal Museum in een persbericht. Internationale mode-studenten uit Nottingham, Hongkong, Milaan, Mexico en Utrecht creëerden de ontwerpen op uitnodiging van Mercis bv, dat wereldwijd de rechten op Bruna’s werk beheert.

Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum: "Het unieke konijntje dat Dick Bruna ontwierp is na 65 jaar nog steeds springlevend en een inspiratiebron voor jong en oud. Deze presentatie laat zien hoe het beroemde Utrechtse idool ook mode en vormgeving inspireert en we zijn blij dat we jong talent een platform kunnen bieden."

De internationale studenten lieten zich inspireren door Dick Bruna’s werk, filosofie en vormgevingsprincipes. Tussen de ontwerpen zitten bijvoorbeeld een Nijntje in ruimtepak, geïnspireerd op de film 2001: A Space Odyssey, een Nijntje geïnspireerd op Oaxaca-Mexicaanse volkskunst en een in een haute couture jurk. De tien beste ontwerpen werden door een jury van vooraanstaande modeontwerpers geselecteerd en worden eind dit jaar beloond met de officiële uitvoering van hun ontwerp. Mercis bv begeleidt de verkoop.

Onder de tien winnaars zijn Ceciel Beltman en Rosa Mol van het HKU, zo meldt een woordvoerder van het museum desgevraagd. Acht andere winnaars zijn: Jennifer Porter (Nottingham Trent University, UK), Josephina Kunzduran (Istituto Europeo di Design Milano, Italië), Chun Lam Wong (Hong Kong Design Institute, China), Ivette Elguea García del Camino (Tecnológico de Monterrey, Mexico), Elena Gregori (Istituto Europeo di Design Milano, Italië), María Alejandra Gutiérrez de la Guardia (Tecnológico de Monterrey, Mexico), Cheong Hung (Nottingham Trent University, UK) en Emmy Eaves (Nottingham Trent University, UK).

Foto's: Adriaan van Dam

Ceciel Beltman
Centraal Museum
HKU
Nijntje
Rosa Mol