• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Metropolitan Museum heeft kapitaalinjectie Met Bal hard nodig

Metropolitan Museum heeft kapitaalinjectie Met Bal hard nodig

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Deze week zijn alle ogen van planeet mode gericht op het Metropolitan Museum of Art in New York. Niet alleen vanwege de nieuwe tentoonstelling 'Maxus x Machina: Fashion in an Age of Technology' die woensdag officieel opent voor publiek, maar omdat daar de eerste maandagavond in mei een van de grootste liefdadigheidsevenementen van het jaar plaatsvindt: het Costume Institute Gala, kortweg het Met Ball. Een galadiner met 600 genodigden dat het mode-event van het jaar wordt genoemd of zelfs de Oscars van de Oostkust.

Het betekent rode lopers, beroemdheden en uitzinnige creaties. Want hoewel het een black tie event is, heerst de ongeschreven traditie dat gasten zich kleden in een stijl die past bij de nieuwe tentoonstelling. Helaas gaat dat niet altijd goed. Zoals in 2013 toen Madonna en Sarah Jessica Parker het punk thema iets te ver doorvoerden. De eerste kwam in netkousen, shorts en een geruit jasje met studs en de tweede in een wilde graffiti jurk en zonderlinge Philip Treacy hoed. Vorig jaar, bij de expo 'China: Through the Looking Glass', kwam een aantal gasten opdagen in japonnen die meer Japans aandeden dan Chinees. Ook dit jaar heeft het thema bezoekers van het gala tot een aantal excentrieke creaties geïnspireerd. Neem zanger Kanye West die verscheen in gescheurde jeans en zijn vrouw Kim in zilverkleurige corsetjurk van Balmain. Of, wederom, Madonna in een zwart kanten jurk van Givenchy die borsten en billen bloot liet en met slechts wat opengewerkt kant bedekte.

Anna Wintour veranderde Met Bal in modiaal fashion event

Het Met gala wordt sinds 1946 georganiseerd op de eerste maandagavond in mei. Doel van het evenement is geld inzamelen voor het Costume Institute van het museum, dat sinds 2015 het Anna Wintour Centre heet. Wintour is sinds 1999 voorzitter en gastvrouw van het gala en verantwoordelijk voor de transitie van een lokaal fund raisertje in een mondiaal celebrity/power event. Alle 600 genodigden op de gastenlijst zijn goedgekeurd door Wintour herself. Dat betekent dat zelfs diegenen die zich een kaartje van 30 duizend dollar kunnen veroorloven, of een hele tafel voor 275 duizend dollar, niet zomaar naar binnen kunnen.

Het museum heeft de jaarlijkse financiële injectie overigens hard nodig. Zoals veel musea in New York is ook het Met afhankelijk van donaties. Bezoekers wordt bij de entree wel om een gift gevraagd van 25 dollar, maar die is niet verplicht en dus gaan veel mensen in de praktijk voor veel minder of zelfs gratis naar binnen. Het Metropolitan Museum of Art dreigt in financiële moeilijkheden te komen zo berichtte de The New York Times onlangs. Het museum heeft een begrotingstekort van 10 miljoen dollar op een budget van 300 miljoen dollar. Als daar nu niets aan wordt gedaan zal het gat in de begroting binnen anderhalf jaar oplopen tot 40 miljoen.

Aan de bezoekersaantallen ligt het niet. Het Met trekt zo'n 6,3 miljoen bezoekers per jaar. Kern van het probleem zijn de fors gestegen operationele en arbeidskosten. Dat betekent dat het museum maatregelen moet treffen. De operationele kosten worden de komende maanden onder een vergrootglas gelegd en het is zeer waarschijnlijk dat gedwongen ontslagen zullen volgen in het personeelsbestand van 2200 medewerkers. Daarnaast moet de omzet uit de museumwinkel en de entreeheffing omhoog.

Foto: Emma Watson in Calvin Klein collection, Met Costume Institute Gala (Calvin Klein)


met bal
Met Ball
Met Gala
Metropolitan Museum of Art