• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Museumprijs 2017 in teken van design en mode

Cultuur

Museumprijs 2017 in teken van design en mode

Door Anne Buis

27 mrt. 2017

Dit jaar is ‘Design & Mode’ het thema van de BankGiro Loterij Museumprijs. Drie musea zijn genomineerd voor de prijs: Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het TextielMuseum in Tilburg en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. De winnaar ontvangt een bedrag van 100.000 euro ter besteding van zijn ‘museumdroom’. Deze ‘droom’ is van tevoren ingediend.

Het is de tiende keer dat de publieksprijs wordt uitgereikt. De BankGiro Loterij Museumprijs is dit jaar bestemd voor het museum dat er het beste in slaagt zijn eigen collectie design en/of mode voor een breed publiek te presenteren. De drie genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. Het publiek kan tussen 27 maart en 30 april zijn stem uitbrengen via de website van de Museumprijs. Het museum met de meeste stemmen mag zich een jaar lang ‘Museum van het Jaar’ noemen.

Het vernieuwen van het TextielLab, dat recentelijk nog het Predikaat Hofleverancier ontving, is de grote droom van Textielmuseum Tilburg. Errol van de Werdt, directeur TextielMuseum Tilburg: “Als we winnen, gebruiken we het geld om onze toekomstvisie te realiseren: Het museum zijn waar je als bezoeker binnen komt en als maker weg gaat! We hebben de wens het geld te investeren in een weefmachine waarop je als bezoeker een theedoek naar eigen ontwerp kan uitwerken: ‘personal fabrication’.”

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch wil het geld besteden aan de tentoonstelling over Jean Cocteau in 2018. Timo de Rijk, directeur Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch: “Ons museum heeft een kleine collectie van de Franse multi-kunstenaar. Jean Cocteau was als surrealistisch schilder en tekenaar actief en onder invloed van zijn goede vriend Pablo Picasso ging hij ook werken met keramiek en sieraden. Vooral dit laatste aspect willen we naar voren halen in de tentoonstelling, die we zonder het prijzengeld niet zouden kunnen realiseren.”

Museum Boijmans Van Beuningen is van plan om het bedrag te besteden aan ‘een of meerdere aankopen op het gebied van hedendaags design’. “Het doel wordt nader bepaald als de prijs is gevallen en is geënt op het expositiebeleid van het museum,” aldus directeur Sjarel Ex.

Ieder jaar staat een andere categorie centraal bij de Museumprijs. Eerdere winnaars zijn: Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014) en Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013). De Museumprijs wordt sinds 1990 uitgereikt en is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Op donderdag 11 mei wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2017 bekendgemaakt.

Beeld: The Future of Fashion is Now, 2014, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Fotograaf: Aad Hoogendoorn