Acht gemeenten (Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Doesburg, Epe, Lochem en Zutphen) zijn samen met het Legers des Heils ReShare en Deventer Werktalent overeen gekomen een sorteercentrum voor textiel op te zetten. Het doel: meer grip krijgen op de textielketen. Afval- en grondstoffenbeheer Circulus-Berkel begeleidde de aankoop.

Na een jaar praten en onderhandelen met partijen die kunnen zorgen voor transparante verwerking én voor sociale arbeid, is door de acht gemeenten besloten een eigen, regionaal sorteercentrum in Deventer op te zetten. Daar wordt straks alle textiel (op jaarbasis 2,1 miljoen kilogram) verzamelt dat Leger des Heils ReShare en Circulus-Berkel met de textielcontainers en Best-tas in de gemeenten ophalen. Deventer Werktalent zorgt voor de invulling van de 25 banen die hiermee gemoeid zijn. Het nieuwe textielcentrum levert op deze manier winst op voor mens en milieu.

Voor het overgrote deel van het ingezamelde textiel in Nederland geldt dat het, na afdanken door de consument, over de gehele wereld verhandeld wordt. Of daarbij sprake is van nuttig en verantwoord hergebruik, is onduidelijk, leest het officiële persbericht van Circulus-Berkel. Dit terwijl het streven naar transparante afvalverwerking en een circulaire economie steeds meer centraal komt te staan.

Simon Smedinga, operationeel directeur Leger des Heils ReShare, geeft in hetzelfde bericht aan dat het textielsorteercentrum al hun doelen onder één dak brengt: ‘werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een nieuw leven voor herdraagbaar textiel, en het sluiten van de textielketen in Nederland, omdat we ook de niet-herdraagbare kleding verwerken.’

Dianne Kortschot, ‘werkmakelaar’ bij Deventer Werktalent vindt het textielcentrum een ‘geweldige kans’ om werkplekken in te vullen. Wethouder van gemeente Deventer Frits Rorink ziet ook voordelen: ‘We zorgen voor nog meer afvalscheiding, dat is goed voor het milieu, en we helpen flink wat mensen aan werk.’

Lees ook: Greenpeace: consumenten moeten materialisme omarmen

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN