• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Nieuwe sieraden en mode-tentoonstelling aangekondigd: 'Body Control'

Nieuwe sieraden en mode-tentoonstelling aangekondigd: 'Body Control'

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

1 november opent in De Kerk, de tijdelijke presentatieruimte van Museum Arnhem een nieuwe tentoonstelling. "Body Control reageert op actuele maatschappelijke kwesties rondom de maakbaarheid en grenzen van het menselijk lichaam. Er zijn ontwerpers die met hun werken het lichaam beschermen, anderen zien het lichaam als goddelijk, weer anderen reageren op het maakbare ideaalbeeld. Ook zijn er ontwerpers die het lichaam als materiaal gebruiken of juist letterlijk de lichaamsgrens overschrijden en een wisselwerking tot stand brengen tussen lichaam en ontwerp," aldus het persbericht.

Geëxposeerd worden tweehonderd ontwerpen - kledingstukken, sieraden, objecten en installaties - van honderd internationale vormgevers en kunstenaars, onder wie Anouk Wipprecht, Iris van Herpen, Katja Prins, Ted Noten, Sinéad O’Dwyer, Neri Oxman, Imme van der Haak, Lauren Kalman,, Ying Goa en Ana Rajcevic.

Tentoonstelling Body Control over de maakbaarheid en grenzen van het menselijk lichaam

"Gekaderd in drie hoofdthema’s – Menselijk, Buitenmenselijk en Bovenmenselijk – gebruikt de tentoonstelling de prikkelende verbeeldingskracht van kunstenaars en ontwerpers om het publiek een standpunt in te laten nemen over actuele thema’s. Kunnen sieraden een rol spelen in het misleiden van gezichtsherkenningssoftware? Of hoe jaagt een serie objecten de discussie rondom schaamlipcorrecties aan? Kunnen sieraden ons slimmer maken? Of onsterfelijk?,” aldus het persbericht.

Anne-Karlijn van Kesteren, conservator sieraden van Museum Arnhem, treedt op als curator en de Arnhemse ontwerpstudio Maison The Faux geeft de tentoonstelling vorm.

Body Control is van 1 november tot en met 26 januari 2020 te bezoeken in de De Kerk aan Sint Walburgisplein in Arnhem. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

Museum Arnhem vernieuwt en breidt uit en daarom is het museumgebouw tijdelijk gesloten. In De Kerk organiseert het museum tot eind 2020 exposities en activiteiten.

Beeld:

1. Campagnebeeld voor Body Control door Carol Civre. Het model draagt sieraden van Sinéad O’Dwyer (23:16:26 (2019). foto: Ottilie Landmark) en Jennifer Crupi (Ornamental Hands: Figure 2 (2012) en Figure 4 (2014). Foto: Christian Luis).
2: Iris van Herpen, Shift Souls, 2019. Foto: Filippo Fior.
3: Ana Rajcevic, Animal – The Other Side of Evolution, 2012. Foto: Fernando Lessa.
4: Flora Miranda – Stardust Gown (Sidereal_Ethereal_Immatereal_ collection), 2014. Foto: Gökay Çatak.
5: Mi-Ah Rodiger, Cochlea, 2010. Foto: Jorrit Pfeifer.

Body Control
De Kerk
De Kerk Arnhem
Museum Arnhem