• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Reizen in stijl: expositie Trunk Show opent in Tassenmuseum

Reizen in stijl: expositie Trunk Show opent in Tassenmuseum

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Out of the bag, into the box: vanavond opent in het Tassenmuseum de tijdelijke expositie Trunk Show. De tentoonstelling, zo meldt het museum in een persbericht, bevat een selectie van historische koffers en hutkoffers van merken zoals Louis Vuitton, Goyard en Monat: luxueuze objecten met bijzondere verhalen. FashionUnited licht vast een tipje van de sluier op.

Beeld: Koffers van Baltimore Luggage & Co., ca. 1950. Foto via Tassenmuseum Hendrikje.

De koffers in de expositie zijn afkomstig uit de verzameling van de Amsterdamse koffercollectionneur Menko ten Cate. Ten Cate verzamelt al ruim vijftien jaar en zijn imposante collectie omvat inmiddels meer dan 250 exemplaren. De meeste koffers zijn gemaakt tussen 1880 en 1950, de periode waarin de stoomtrein, de stoomboot en de auto een opmars maakten en reizen gemakkelijker en gebruikelijker werd. De koffers verbeelden de geschiedenis van de menselijke impuls om te ontdekken en verkennen, en een geschiedenis van het reizen in stijl. In de tijd van Het Grote Reizen was bagage een statussymbool: de koffers zijn indrukwekkend om te zien, vakkundig gemaakt, en vaak door de eigenaars voorzien van een persoonlijke touch.

Beeld: Hutkoffer van Moynat, ca. 1920. Foto via Tassenmuseum Hendrikje.

Hoewel travelling light tegenwoordig het credo is, zijn de hutkoffers in het Tassenmuseum allesbehalve lichtgewichten. Het zijn grote, robuuste en vaak zware koffers van hout, metaal, canvas en leer. Niet makkelijk te verplaatsen, maar toch: sommige zijn de hele wereld over geweest, per stoomschip of Orient Express. Gebruikssporen als deukjes, krasjes en piepende scharnieren vertellen de verhalen van hun verre reizen. In de expositie traceert het Tassenmuseum van elke koffer de herkomst, geschiedenis en (denkbeeldige) eigenaar en brengt de objecten zo tot leven.

Beeld: Hutkoffer van Louis Vuitton, ca. 1910. Foto via Tassenmuseum Hendrikje.

Via de reiskoffers van Louis Vuitton, de negentiende-eeuwse Franse leerbewerker die aan de wieg stond van het huidige LVMH-imperium, voert de expositie verder langs koffers uit de wereld van Downton Abbey en de magische koffer van Harry Potter - en dat alles in de onlangs vernieuwde expositieruimte van het Tassenmuseum.

De expositie Trunk Show is te zien van 11 december 2019 tot en met 22 maart 2020.

Topfoto: Hutkoffer van Louis Vuitton, ca. 1900. Foto via Tassenmuseum Hendrikje.

koffers
Tassenmuseum
Tentoonstelling
trunk show