• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Retrospectief Christian Dior deze zomer in Parijs

Cultuur

Retrospectief Christian Dior deze zomer in Parijs

Door FashionUnited

26 apr. 2017

Musée des Arts Décoratifs in Parijs toont deze zomer een retrospectief van Christian Dior, ter ere van het 70-jarige jubileum van het Franse modehuis.

De tentoonstelling, die zes maanden loopt, genaamd ‘Christian Dior, Couturier du Rêve’, zal ontwerpen van niet alleen Monsieur Dior zelf tonen, maar ook van zijn opvolgers Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons tot de huidige creatief directeur Maria Grazia Chiuri.

De expositie opent op 5 juli, tijdens haute couture week, en stelt 300 haute couture jurken tentoon die zijn ontworpen tussen 1947 en nu. Alle ontwerpen vieren de 70-jarige historie van het Franse couture huis. Daarnaast zal de tentoonstelling ook verder ingaan op het leven van Dior, van zijn jeugd in Granville tot het ontdekken van de avant-garde van Parijse kunst en het leren van ontwerp.

Naast de jurken zullen honderden documenten zoals foto’s, illustraties, schetsen, reportage foto’s, brieven, manuscripten, advertenties, schilderijen en sculpturen te vinden zijn. Deze items moeten de nadruk leggen op de visie van Dior door verder in te gaan op de link die hij heeft gelegd tussen kunst en kleding. Ook is een groot assortiment aan tassen, schoenen, hoeden, juwelen en parfums te zien.

Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn onder andere de spring/summer 1947 Dior collectie, de debutcollectie van Dior waar hij het vrouwelijk silhouette veranderde met zijn inmiddels beroemde ‘New Look’. Andere belangrijke kledingstukken zijn de rode Opera bouffe haute couture jurk uit de autumn/winter 1949 collectie en de gele satijnen Duchess jurk met print ontworpen door Raf Simons in 2012.

De expositie is in chronologische volgorde opgezet. Beginnend met de gedachte achter de oprichting van het modehuis en het erfgoed van Dior door de eeuwen heen. Elke galerij toont de visie en creaties van een opvolger van Dior, zoals de minimalistische esthetiek van Raf Simons, de flamboyante Gianfranco Ferré, de punk mode van John Galliano en de toewijding van Maria Grazia Chiuri aan vrouwelijkheid.

Ook is een galerij samengesteld waar de evolutie van het modehuis te zien is sinds 1947, geïllustreerd door jurken en delen van films of beelden van modeshows.

De expositie eindigt in de balzaal met een presentatie van de meest herkenbare Christian Dior jurken, sommige daarvan gedragen door prinses Grace van Monaco, Lady Diana. Charlize Theron en Jennifer Lawrence.

Het retrospectief is de eerste Parijse expositie gewijd aan Dior sinds 1987. Kledingstukken komen uit de collecties van Musée des Arts Décoratifs, de Franse unie voor Kostuum, het Palais Galliera, de Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art in New York, het Victoria and Albert Museum in Londen, het De Young Museum in San Francisco, de Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Foundation, Museum of Londen en Christian Dior of Granville. Daarnaast komen kunsten werken uit het Louvre, Musée d’Orsay, de Orangerie, Versailles, Centre Pompidou en verschillende privécollecties.

’Christian Dior, Couturier du Rêve is te bezoeken van 5 juli tot en met 7 januari 2018 in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs.

Beeld: website Musée des Arts Décoratifs

Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra