State of Fashion: nieuw mode-event in Arnhem

Dat er een nieuw mode-evenement in het Gelderse Arnhem zou gaan komen, was al bekend. De opvolger van de Arnhem Mode Biënnale heeft nu eindelijk een naam gekregen: State of Fashion. Het evenement, dat vanaf 2018 zal plaatsvinden, heeft een vernieuwend concept.

State of Fashion vindt één keer in de vier jaar plaats en wordt afgewisseld met de Arnhemse beeldtentoonstelling Sonsbeek. Zo staat de stad iedere twee jaar in het teken van cultuur. De evenementen worden organisatorisch samengebracht onder de Stichting Sonsbeek Internationaal, zodat de stad één aanspreekpunt heeft voor beide.

De nadruk komt te liggen op Arnhem als modestad

Om Arnhem ook na het eindigen van de Mode Biënnale op de kaart te zetten als modestad, is het nieuwe evenement op initiatief van de gemeente van de grond getild. “De stad staat voor groen en innovatie en daar past mode volgens ons heel goed bij,” vertelt Martine Baar, woordvoerder van de gemeente Arnhem, aan FashionUnited. “Die reputatie moet versterkt worden door middel van State of Fashion. Het moet iets spraakmakends zijn, iets wat echt bij de stad hoort.”

Architect en ontwerpster Christine de Baan kreeg de opdracht het concept uit te werken. Volgens haar wordt State of Fashion mogelijk klein van opzet. “Maar het zou ook een evenement op verschillende locaties in de stad kunnen zijn,” legt ze uit in De Gelderlander. “Ik vind wel dat er een duidelijke thuisbasis moet zijn. Ik zit te denken aan Museum Arnhem,” gaat ze verder.

State of Fashion: nieuw mode-event in Arnhem

De verbinding met ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten wordt duidelijk merkbaar

State of Fashion gaat volgens de gemeente nauw samenwerken met verschillende Arnhemse mode-initiatieven zoals Fashion Festival Arnhem, mode-tentoonstellingen in het museum en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Als onderdeel van het nieuwe concept zal de aanwezigheid van die laatste duidelijk naar voren komen tijdens State of Fashion. “Logisch en noodzakelijk,” noemt De Baan het. “Zo kunnen we meer gebruikmaken van de energie en creativiteit van studenten en afgestudeerden van ArtEZ.”

“Arnhem is eigenlijk een modestad geworden door ArtEZ,” vertelt Renate Litjens, voorzitter van het College van Bestuur van ArtEZ. “Dus het is logisch dat het evenement verbonden wordt met de Hogeschool.” State of Fashion zal vooral de nadruk leggen op het creëren van een podium voor ArtEZ-studenten. Het zal een platform worden voor projecten en onderzoeken die op ArtEZ worden uitgevoerd, terwijl het evenement ook nieuwe projecten op gang kan brengen. Hoe ArtEZ precies gaat terugkomen tijdens het evenement, wordt per jaar nog bekeken.

Het nieuwe mode-evenement vervangt de Arnhem Mode Biënnale, die in 2013 is gestopt wegens een tekort van 160.000 euro op de begroting na de laatste editie. De gemeente heeft het tekort nog aangevuld, maar zag het in 2015 niet meer zitten nog geld in het evenement te stoppen.

Foto´s: Arnhem Mode Biennale 2011

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN