• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tailors and Wearers wint Dutch Design Award in categorie mode

Tailors and Wearers wint Dutch Design Award in categorie mode

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Credits: Detail van de cover van 'Goma Weri'. Beeld: LM Publishers

De Dutch Design Award in de categorie mode is dit jaar gewonnen door Tailors and Wearers, een platform voor Afro-Surinaamse mode en erfgoed. Dat werd gisteravond bekend gemaakt tijdens de uitreikingsceremonie van de ontwerpprijs.

Tailors and Wearers is een stichting gericht op het behouden, ontwikkelen en uitwisselen van kennis rondom Afro-Surinaamse klederdracht. Het initiatief werd opgericht door Jane Stjeward- Schubert, hoedenmaker en expert op het gebied van Afro-Surinaamse klederdracht, antropoloog en kostuummaker Ella Broek en kunstfotograaf Michelle Piergoelam. De drie richten hun aandacht in het bijzonder op de angisa, een gevouwen hoofddoek, en de koto, een aanduiding voor een rok en voor een compleet ensemble met een rok en blouse.

Stjeward-Schubert, Broek en Piergolam doen onderzoek, organiseren evenementen, bijeenkomsten en presentaties, maken onderwijsmateriaal en onderhouden een kennisplatform. Begin dit jaar presenteerden ze het boek Goma Weri, een publicatie waarin historische en wetenschappelijke teksten over Afro-Surinaamse klederdracht worden afgewisseld met persoonlijke verhalen, foto’s en uitleg van technieken. Ook organiseerden ze een tentoonstelling over de angisa.

Vakjury: ‘Tailors and Wearers is belangrijk podium voor erfgoed’

‘Dit platform creëert een belangrijk en relevant podium voor erfgoed, waarvan de waarde eerder niet erkend werd, en geeft deze door aan volgende generaties’, schrijft de vakjury over Tailors and Wearers. ‘Qua compositie, kleuren en beeld creëren zij overtuigend werk, in een open samenwerking. De impact van het platform is bijzonder betekenisvol. Dankzij de publicatie is nu helder vastgelegd wat eeuwenlang niet de erkenning kreeg die het verdiende.’

In de categorie mode waren nog twee andere genomineerden. Fotograaf Paul Kooiker werd genomineerd met zijn solotentoonstelling ‘Fashion’, die afgelopen jaar plaatsvond in Foam. Ontwerper Lisa Konno ontving een nominatie voor de film ‘Henk’, gemaakt in samenwerking met regisseur Sarah Blok, waarin de Surinaams-Nederlandse conciërge van de Rietveld Academie wordt geportretteerd in een kledingcollectie van Konno.

Tailors and Wearers