• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Alexandra Schulman stapt op als hoofdredactrice Britse Vogue

Alexandra Schulman stapt op als hoofdredactrice Britse Vogue

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Na 25 jaar aan het hoofd van de Britse Vogue, stopt Alexandra Schulman deze zomer als hoofdredacteur van het modeblad. Het nieuws werd via de website van Vogue bekendgemaakt.

”Hoewel ik al maanden de tijd heb gehad om aan het idee te wennen, wordt dit moment daar niet minder verdrietig om,” zei Schulman. “Het was een moeilijke beslissing om er na 25 jaar mee te stoppen en ik verheug me ontzettend op een nieuwe toekomst, maar ik weet dat niets mijn tijd bij Vogue zal evenaren.”

De media speculeerde dat de publicatie van haar boek afgelopen oktober naar aanleiding van het 100-jarige bestaan van Vogue een voorbode was van haar ontslag. Zelf gaf zij aan dat zij behoefte heeft aan een toekomst die niets met Vogue te maken heeft. Vooralsnog is niet bekend wat haar volgende stap wordt.

De 59-jarige Schulman begon haar loopbaan in de journalistiek bij het blad Over-21, alvorens in 1982 bij Tatler aan de slag te gaan. Vijf jaar later stapte zij over naar de Sunday Telegraph, en een jaar later ging zij aan de slag als featured editor bij Vogue. Na een tussenstop van twee jaar bij GQ werd Schulman in 1992 benoemd als hoofdredactrice van Vogue.

Hoofdredactrice Britse Vogue stapt op

Schulman werd op 34 jarige leeftijd hoofdredactrice van het iconische blad. Haar benadering staat te boek als ‘typisch Brits’, creatief en zelfs een beetje bohemian. Haar persoonlijke stijl is, in tegenstelling tot haar collega’s Anna Wintour en Carine Roitfeld in New York en Parijs, als een nonchalant en eveneens typisch Brits. Ooit grapte zij tegen de Britse krant The Guardian dat zij in een artikel werd beschreven als ‘kettingrokende vijftig-jarige Toyota rijdende gescheiden vrouw’.

Hoewel zij als persoon wellicht niet geheel voldeed aan het plaatje van de glamoureuze hoofdredactrice van een stijlbijbel, wist zij als hoofd van het blad de oplage met 12 procent te verhogen naar 195.053, en maakte zij de digitale versie van Vogue groot. Schulman is altijd een voorstander geweest van Britse mode en London Fashion Week.

Nicholas Coleridge, managing director van moederbedrijf Condé Nast Britain, is lovend over Schulman. “Ik hoopte deze aankondiging nooit te hoeven maken. Alex is de meest succesvolle redactrice van Vogue in diens 100-jarige geschiedenis. In haar tijd bij Vogue speelde ze een iconische rol binnen de Britse mode-industrie. Ze is een uitstekende journaliste en redactrice, die uitblinkt in iedere eigenschap”

Vogue zal binnen de komende maanden de opvolger van Schulman bekend maken. Emily Sheffield, haar rechterhand bij Vogue en tevens zusje van Samantha Cameron, de vrouw van voormalig Brits premier David Cameron, wordt genoemd als een mogelijke kanshebber.

Foto: Alexandra Shulman, courtesy of Pure London

alexandra schulman
Vogue