• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Balenciaga benoemt nieuw artistiek directeur

Balenciaga benoemt nieuw artistiek directeur

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

De kogel is door de kerk. Modehuis Balenciaga heeft de Georgische Demna Gvasalia benoemd als artistiek directeur. Dat meldt Women’s Wear Daily. Een officiële persverklaring wordt later vandaag verwacht.

In augustus werd al bekend gemaakt dat huidig artistiek directeur Alexander Wang het bedrijf op 2 oktober zou verlaten zodra zijn contract afliep. Volgens Balenciaga was het voor Wang lastig om zijn taken bij het modehuis te combineren met werk aan zijn gelijknamige merk, en werd daarom zijn contract na drie niet verlengd.

Demna Gvasalia nieuw artistiek directeur Balenciaga

Gvasalia, 34, is de oprichter en topman van het populaire Franse modemerk Vêtements. Volgens Balenciaga CEO en voorzitter Isabelle Quichot, heeft hij de juiste visie en het vermogen het merk met een ‘frisse blik en op een geheel eigen manier’ te benaderen. Hij zal zijn eerste collectie voor Balenciaga in maart 2016 presenteren, maar zal ook nog aan zijn eigen label blijven werken.

Gvasalia studeerde aan de Antwerpse modeacademie en ging in 2007 aan de slag bij Walter van Beirendonck, een van de oorspronkelijke Antwerpse Zes. Na twee jaar verhuisde hij naar Maison Martin Margiela, waar hij verantwoordelijke werd voor de dames collecties. Vervolgens ging hij in 2013 bij Louis Vuitton aan de slag, waar hij onder Marc Jacobs en ook even onder Nicolas Ghesquiere werkte.

Zijn naam maakte Gvasalia echter met zijn eigen merk Vêtements, dat hij samen met zijn broer lanceerde. Gericht op de basisstukken van zijn jonge, hippe doelgroep, maar met een edgy ‘product-georienteerde benadering’, rekent Vêtements tegenwoordig celebrities als Kanye West en Jared Leto tot zijn fans.


Balenciaga