• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Brendan Mullane stapt op bij Brioni en Alessandro Sartori verlaat Berluti

Brendan Mullane stapt op bij Brioni en Alessandro Sartori verlaat Berluti

Door May-Anne Oltmans

2 feb. 2016

Mensen

Werd het modenieuws in 2015 nog veelvuldig gedomineerd door ontwerpers die vertrokken bij grote modehuizen voor vrouwen, in het nieuwe jaar lijkt het de beurt te zijn aan de ontwerpers van mannenmode. Op 1 februari kondigden creatief directeuren Brendan Mullane en Alessandro Sartori van respectievelijk Brioni en Berluti aan dat zij hun functie bij de twee mannenmodemerken naast zich neerlegden. Ook gaan er geruchten dat ontwerper Stefano Pilati binnenkort bij Ermenegildo Zegna Group zal opstappen.

Brioni en Berluti nemen afscheid van creatief directeuren Mullane en Sartori

Het vertrek dat op 1 februari als eerste naar buiten werd gebracht, was dat van de Britse Mullane bij Brioni: een van oorsprong Italiaans merk dat onderdeel is van de Kering Group. Dat het contract van de ontwerper niet wordt verlengd, is een besluit dat de ontwerper en Brioni volgens Women’s Wear Daily (WWD) gezamenlijk hebben bereikt. Aan WWD vertelde Mullane het volgende over zijn vertrek: “Ik wil graag mijn dankbaarheid en genegenheid uiten tegenover mijn ontwerpteam en de personen die zo gepassioneerd met mij hebben gewerkt.”

De Italiaanse Sartori maakte op dezelfde dag zijn vertrek bekend bij Berluti, dat onderdeel is van luxeconcern LVMH. Het nieuws komt nadat Sartori hier ongeveer vierenhalf jaar aan het creatieve roer heeft gestaan. De ontwerper kwam bij het bedrijf in dienst kort nadat Antoine Arnault tot CEO was benoemd. Sartori heeft er in overleg met Arnault voor gekozen zijn functie bij het Franse merk neer te leggen.

CEO’s Brioni en Berluti zijn Mullane en Sartori dankbaar

De herfst/wintercollectie die Mullane in januari in Milaan presenteerde, is de laatste collectie die de ontwerper voor het modehuis heeft ontworpen. Een in-house team van Brioni zal verantwoordelijk zijn voor de lente/zomer ‘17 collectie van het merk die in juni op de catwalk van Milan Men’s Fashion Week wordt gepresenteerd. Of het bedrijf ook op zoek gaat naar een vervanger van Mullane, is vooralsnog niet bekend. “Brendan’s passie, visie en charmisma hebben altijd in zijn werk doorgeschemerd, en we zijn dankbaar voor zijn toewijding aan het bedrijf,” aldus Brioni CEO Gianluca Flore.

Berluti CEO Arnault uitte zich eveneens positief over de vertrokken Sartori: “Hij gaat verder. We blijven goede vrienden. Het is duidelijk dat dit het einde is van ons hoofdstuk, en het was prachtig.” Sartori zelf lijkt hier hetzelfde over te denken. ”Ik ben trots dat ik de kans heb gekregen dit geweldige bedrijf te mogen ontwikkelen en een silhouette heb kunnen creëeren voor de Berluti man.”

Mullane en Sartori moesten zorgen voor een frisse wind

Mullane werd in 2012 benoemd tot creatief directeur van Brioni. De ontwerper, die al had gewerkt voor merken als Givenchy, Hermès en Alexander McQueen, moest een frisse wind brengen bij het merk dat al sinds zijn oprichting in 1945 bekendstaat om hoogwaardige maatkleding- en pakken. Mullane maakte zijn debuut voor het merk met de herfst/wintercollectie ‘13, waarin hij traditionele mantels afwisselde met uitgesproken items als een paarse jas van suède en een wijnrood leren vliegeniersjack.

Berluti was traditioneel voornamelijk gericht op schoenen, en met de aanstelling van Sartori hoopte het merk zich meer op de kaart te zetten als lifestyle merk. De herfst/wintercollectie ‘12 van Sartori’s hand was dan ook de eerste ready-to-wear collectie uit de geschiedenis van het in 1895 opgerichte merk. De debuutcollectie omvatte een groot aantal klassieke aansluitende pakken in kleuren als grijs en donkerblauw, in veel gevallen afgemaakt met een bijpassende mantel, aktetas en een glanzend paar schoenen.

Keert Sartori terug naar Ermenegildo Zegna?

Voordat Sartori bij Berluti aan de slag ging, was hij acht jaar lang werkzaam bij Z Zegna. Dit merk werd in 2003 gelanceerd als het ‘modieuze’ merk van de Ermenegildo Zegna Group. Naar verluidt heeft het vertrek van Sartori bij Berluti te maken met een “nieuwe mogelijkheid”, en hoewel de ontwerper geen verdere details bekend heeft gemaakt draait de geruchtenmolen op volle toeren. Anonieme bronnen hebben aan WWD laten weten dat ontwerper Stefano Pilati binnenkort afscheid neemt bij Ermenegildo Zegna, waardoor wordt gesproken over een mogelijke terugkeer van Sartori bij het Italiaanse label. Of hier een kern van waarheid in zit, hebben zowel Sartori als Pilati niet willen bevestigen. Feit is in ieder geval dat de ’stoelendans’ van ontwerpers die vorig jaar in gang werd gezet ook in 2016 zal verdergaan.

Foto's: Berluti Facebook, Brioni, Bellemag.wordpress, Alessandro Sartori Facebook en Zegna Facebook


Alessandro Sartori
Berluti
Brendan Mullane
Brioni
ERMENEGILDO ZEGNA
Stefano Pilati