Damesmode ontwerpster Marine Serre wint LVMH Prize 2017

De Belgisch-Franse damesmode ontwerpster Marine Serre is bekroond met de LVMH Prize for Young Designers 2017. De prijs werd uitgereikt in het privémuseum Fondation Louis Vuitton in Parijs.

Met haar gelijknamige damesmodelabel ontving Serre een geldbedrag van 300.000 euro. Met haar winst krijgt ze bovendien een jaar lang gratis mentorschap van LVMH en het netwerk van de luxe modegroep.

Marine Serre ontvangt LVMH Prize 2017

Serre, 25 jaar oud, is vooral bekend om haar sportkleding met Islamitische invloeden in de vorm van kleur en motieven. De ontwerpster overtuigde de jury in Parijs met een sportieve versie van een 19de eeuwse Arabische jurk.

De beslissing om Serre uit te roepen tot winnaar, was volgens Nicolas Ghesquière, creatief directeur van Louis Vuitton, ‘unaniem’, eraan toevoegend dat de “atletische esthetiek en de romantiek en vrouwelijkheid van haar collectie echt spreekt voor deze generatie”. “We waren het er allemaal over eens dat Marine Serre een element van creativiteit en groot talent had, maar ook een visie voor de ontwikkeling van haar merk,” stelt Ghesquière. “Het is nog maar haar eerste seizoen, maar het was fascinerend om te zien dat iemand van 25 jaar niet alleen getalenteerd, maar ook pragmatisch is - dat was belangrijk voor de stemming van dit jaar.”

Collectie Serre geïnspireerd op banden met Arabische wereld

Geboren in het Franse Brive-la-Gaillarde, studeerde Serre vorig jaar af aan de Academy of La Cambre Mode in Brussel. Met haar afstudeercollectie ‘A Radical Call for Love’ heeft ze niet alleen de LVMH Prize gewonnen, maar werd ze ook geselecteerd voor het Hyères Festival en de ANDAM Prize. De winnende collectie is naar eigen zeggen een verkenning van de banden tussen de Arabische en Westerse werelden. Daarbij werd ze geïnspireerd door de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs, vertelde ze eerder tegenover Business of Fashion.

Voordat ze haar eigen modelabel oprichtte, werkte Serre als stylist. In haute couture voor Fred Sathal en On Aura Tout Vu en in ready-to-wear voor Annemie Verbeke en Alexander McQueen. Daarnaast liep ze stage bij Maison Martin Margiela en Dior. Momenteel is ze naast eigenaar van haar eigen merk ook ontwerpster voor Balenciaga.

Het merk Marine Serre is vanaf aankomende september verkrijgbaar bij onder andere Dover Street Market, Opening Ceremony en Nordstrom Space.

Serre nam het in de finale op tegen de labels van zeven andere designers. Ze presenteerden hun collecties voor een jury bestaande uit twaalf ontwerpers, waarvan negen werkzaam bij LVHM: Jonathan Anderson (Loewe) Maria Grazia Chiuri (Dior), Nicolas Ghesquière (Louis Vuitton), Marc Jacobs, Karl Lagerfeld (Fendi), Humberto Leon en Carol Lim (Kenzo), Phoebe Philo (Céline), Riccardo Tisci (voorheen Givenchy). Ook Jean-Paul Claverie, Pierre Yves Roussel and Délphine Arnault van LVMH zaten in de jury.

De Special Prize, de runner-up van de LVMH Prize, van dit jaar werd uitgereikt aan het label Kozaburo van de Japanse ontwerper Kozaburo Akasaka. Hij ontving een bedrag van 150.000 euro en een jaar lang gratis mentorschap van de LVMH Group.

De LVMH Prize werd voor het eerst uitgereikt in 2014 en sindsdien werd de prijs jaarlijks door Londense ontwerpers gewonnen, namelijk Grace Wales Bonner (2016), Marta Marques & Paulo Almeida (2015) en Thomas Tait (2014). Vorig jaar won de Canadees Vejas Kruszewski de Special Prize. In het jaar daarvoor ging die award naar Simon Porte Jacquemus.

Beeld: Marine Serre website

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN