• Home
 • Nieuws
 • Mensen
 • De loopbaan van Anne Marie Commandeur, oprichtster en directeur van Stijlinstituut Amsterdam

De loopbaan van Anne Marie Commandeur, oprichtster en directeur van Stijlinstituut Amsterdam

Door FashionUnited

bezig met laden...

Naam: Anne Marie Commandeur
 • Geboortedatum en –plaats: 09/12/62 Amsterdam
 • Woonplaats: Amsterdam
 • Opleiding: Modeacademie Charles Montaigne
 • Bijbanen: “Ik werkte bij een badkledingfabrikant. Later deed ik freelance fotostyling.”

Heb je je carrière gepland?

“Mode was voor mij geen roeping. Op de middelbare school boeide fashion me wel heel erg, en mijn moeder was coupeuse. Ik besloot ook te werken in de modebranche. Na de modeacademie Charles Montaigne, wat nu Amfi is, heb ik mijn carrière niet zorgvuldig gepland. Ik had eigenlijk altijd werk. Eerst was ik freelancer bij Valk & Haeser Styling & Design. Later richtte ik Studio Commandeur op. In 2008 werd dat het Stijlinstituut. Ik werk vaak met freelancers en ik vond het niet meer passen om mijn naam aan het bedrijf te verbinden. ”

Wat is je belangrijkste werkervaring?

“Eigenlijk het hele proces van het Stijlinstituut. Als ik één project noem als belangrijke werkervaring, zou ik alle andere projecten voor mijn gevoel te niet doen. Wat echt een drijfveer voor mij is, zijn mijn freelance medewerkers. De samenwerking is zo fijn, fantastisch. We lachen veel en werken samen aan trendprognoses. We vertalen consumentengedrag naar marketing, vormgeving en communicatie, op het gebied van mode en interieur. Klanten zijn onder andere: Swarovski, Nike en Ten Cate.”

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?

Lachend: “Nou, ik heb geen Oscar gewonnen, dus dat kan ik niet noemen. Het Stijlinstituut is eigenlijk heel gestaag gegroeid. Het is fantastisch om dat te zien.”

Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?

“Mijn werkdagen zijn totaal verschillend. Soms ben ik veel aan het reizen, maar vandaag is een vrij rustige dag, dat is best bijzonder. Het Stijlinstituut is een echt netwerkbedrijf, dus daar ben ik een groot deel van de dag mee bezig. Ik werk aan trendprojecten met de freelancers , maar hou me ook bezig met de offertes en de administratie.”

Hoe organiseer je werk en privé?

“Als ondernemer kun je vaak je tijd zelf indelen. Soms stop ik om drie uur ’s middags met werken zodat ik op tijd bij school ben om mijn kinderen op te halen. Dan werk ik’s avonds weer verder. Door de jaren heen heb ik geleerd dat ik soms even moet stoppen met werken. Als ik nu vrij ben, ben ik ook echt vrij.”

Heb je advies voor jonge mensen die jouw baan zouden willen?

“Sta open voor de talenten van anderen, want je kunt echt niet alles zelf doen. Realiseer je dat iedereen weer ergens anders goed in is. Ook vind ik het belangrijk dat de klanten bewust zijn dat ik er altijd voor ze ben. Er zijn klanten, zoals producent van polymeren en vezels Invista, waar ik al vijfentwintig jaar mee samenwerk.”

CV

 • 1984-1987: Freelancer voor onder andere Valk & Haeser Styling & Design.
 • 1987-2008: Richtte Studio Commandeur op, een ontwerpbureau met expertise in de ontwikkeling van vezels, textiel en materialen. Gaf ook les aan de Design Academy Eindhoven en adviseerde het Nederlands Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.
 • 2004- nu: Eigenaar van Stijlinstituut Amsterdam, gericht op trends en consumentengedrag op het gebied van mode, design en kunst. Commandeur houdt geregeld lezingen, voordrachten, brainstorms en publiceert over haar werk bij het Stijlinstituut.
 • 2008: Studio Commandeur is opgegaan in het Stijlinstituut.
 • 2010: Verkozen tot ‘Trendwatcher of the Year’ in de categorie mode en design.

Dit artikel is gepubliceerd de ‘Werken in de mode’ special 2011, van het FashionUnited print vakblad.

Anne Marie Commandeur
De loopbaan van
loopbaan
Stijlinstituut Amsterdam
Workinfashion
Scroll down to read more