• Home
 • Nieuws
 • Mensen
 • De loopbaan van Marian Wigger, Zenggi.com

De loopbaan van Marian Wigger, Zenggi.com

Door FashionUnited

bezig met laden...

Wie: Marian Wigger
 • Geboren: 17/08/1954, Enschede
 • Woonplaats: Amsterdam
 • Opleiding: Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem (nu ArtEZ), richting modevormgeving
 • Bijbanen: “Allerlei verschillende. Van zweminstructeur tot marktkoopvrouw. Ook heb ik bij de plantsoenendienst gewerkt, ben krantenmeisje geweest en koffiejuffrouw.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Rommelig en druk. ’s Morgens check en beantwoord ik mails. Dat is handig, ook in verband met het tijdsverschil met Hongkong. Dan doe ik wat de dag brengt, bijvoorbeeld werken aan een collectie. Als er gefotografeerd moet worden ben ik daar ook bij. Ik check alles. Verder hou ik in de gaten wat goed verkoopt en reis ik natuurlijk veel. Het is een heel geplan, want je moet het goed regelen in de tijd dat je weg bent.”

Wat is je belangrijkste/meest doorslaggevende werkervaring?

“Dat zijn er twee. Turnover en dit. Maar eigenlijk is alles van belang geweest; ook Pakistan en India waren een enorm goede ervaring en ik heb veel geleerd van Henriëtte Daniëls (hoofdstylist Veldhoven Group) bij Sandwich.”

Heb je altijd al in de mode willen werken?

“Ja. Ik zag er als kind (op de middelbare school) al anders uit. Hield me altijd al bezig met styling en mode. Ik keek in modetijdschriften, dus liep op de rest vooruit. Uiteindelijk heeft mijn moeder me op naailes gedaan zodat ik alles zelf kon maken. Ik vond Yves Saint Laurent geweldig en heb eens een Mondriaan- jurk van hem nagemaakt. Toen werd ik echter compleet uitgelachen.”

Heb je je carrière gepland?

“Nee.”

Wie is je belangrijkste mentor/voorbeeld geweest?

“Alle vrouwen die in de mode zaten, van Chanel tot een Duitse met een modeprogramma. In Enschede hadden we veel Duitse t.v..”

Hoe organiseer je werk en privé?

“Mijn privé-leven is na zes uur en in het weekend. Ik vind het ook leuk om mensen te ontmoeten via het werk. Soms is het druk, maar het gaat. Ik heb er nooit moeite mee gehad. Ik vind mijn werk erg leuk. Met pensioen heb ik niks.”

Heb je advies voor jonge mensen die jouw baan zouden willen?

“Vijf dagen per week werken en niet vier. Als je iets wilt bereiken moet je gewoon heel hard werken. Als je iets voor jezelf wilt doen doe je dat maar in het weekend.”

CV

 • 1978: Nog voor het eindexamen aan de academie (in mei 1978) werd Wigger via-via gevraagd een ‘collectie’ te ontwerpen voor een Pakistaanse fabrikant. “Ik heb toen een tijdje in India en Pakistan gezeten. Het enige wat ik bij me had was een kleurkaart van het Katoeninstituut. Ik had niet eens pen en papier meegenomen! Dacht: koop ik daar wel. Maar dat was daar niet echt te krijgen. De productie duurde eeuwen. Uiteindelijk bleek het tot mijn grote schrik ook nog over mannenoverhemden te gaan. Toen had ik het gehad.”
 • 1979-1983: Peek & Cloppenburg, stylist. “Ik begeleidde en informeerde de inkopers. Verder ontwierp ik alles; van de draagtassen en folders tot de ontwerpen van het eigen label aan toe. Daarvoor heb ik nog even als assistent-stylist voor Cora Kemperman gewerkt bij Mag&Maggie.”
 • 1984-1986: The Veldhoven Group, ontwerper Sandwich.
 • 1989-2003: Zantman Modegroep, directeur Turnover. “In 1989 werd ik gevraagd door Zantman Modegroep voor een merk dat net een seizoen had gedraaid: Turnover. De naam bestond zelfs al.” (Later werd Zantman Modegroep Secon).
 • 2003-2005: niks. “Ik heb twee jaar niks gedaan. Had geen idee wat ik wilde. Internet interesseerde me meteen al en ik dacht: waarom niet? Wat dat betreft ben ik echt een pionier geweest. Webshops bestonden nog niet. Zeker niet op het niveau dat ik wilde. Wehkamp en Bol.com waren er natuurlijk wel.”
 • 2005-nu: oprichter en directeur Zenggi.com, een webshop met labels als Yarn Unit, Noir, Farhi, Majestic en Trois de Boulogne. “Uitgangspunt van Zenggi is het eigen merk. In eerste instantie wilden veel merken niet op internet verkopen, zeker niet de merken die ik wilde hebben. Dat werd later makkelijker.”

Dit artikel is gepubliceerd de ‘Werken in de mode’ special 2010, van het FashionUnited print vakblad.

De loopbaan van
loopbaan
Marian Wigger
Workinfashion
ZENGGI